BESLUTNINGSFORUM: Fra siste møte i forumet. Fra venstre: Herlof Nilssen, Helse Vest RHF, Peder Olsen, Helse Sør-Øst RHF, Daniel Haga, Helse Midt RHF og Lars H. Vorland, Helse Nord RHF/leder for Beslutningsforum. Foto: Anne May Knudsen

Kritiserer Beslutningsforum

Prioriteringsutvalg krever åpenhet om alle beslutningsprosesser, samt at brukerne involveres. – Beslutningsforum kan forbedres, mener utvalget.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

«Åpne og legitime prosesser er avgjørende for rettferdige prioriteringer», skriver Prioriteringsutvalget i utredningen som er overlevert regjeringen. Utvalget anbefaler at prioriteringsprosesser på overordnet nivå i større grad enn i dag aktivt utformes i tråd med det etiske rammeverket der åpenhet, relevante begrunnelser og klageadgang er sentrale verdier.

Tradisjonelt har det vært opp til det enkelte sykehus å bestemme hvilke nye og kostnadskrevende metoder som skal tas i bruk, men med «Nasjonalt system for nye metoder» er dette sentralisert.

Kritisert for lukkede dører
Nå er det Beslutningsforum, som består av de fire administrerende direktørene i RHF-ene, som i fellesskap bestemmer hvilke legemidler og metoder som skal tas i bruk eller ikke.

Beslutningsforumet har blitt kritisert fra flere hold for at diskusjonene holdes bak lukkede dører.

– Kan bli mer åpne
– Dere understreker behovet for mer åpenhet i prioriteringsbeslutninger, er dette en kritikk av dagens Beslutningsforum?

– Systemet er nettopp innført og utvalget mener Beslutningsforum blir viktig fremover. Vi anbefaler at også Beslutningsforum legger vekt på åpenhet, brukermedvirkning og de tre prioriteringskriteriene. Men åpenhet betyr ikke nødvendigvis at alle møter skal være åpne for presse og publikum. Man trenger interne diskusjoner av vanskelige spørsmål, men åpenhet krever like fullt at beslutningsgrunnlaget og begrunnelsen for vedtaket blir gjort offentlig kjent. Beslutningsforum har muligheter for forbedring ved å bli enda mer åpne på beslutningsgrunnlag og sine begrunnelser, sier utvalgets leder, Ole Frithjof Norheim.

Brukerne skal bli hørt
I rapporten heter det også at brukerne bør inkluderes i prioriteringsprosesser på alle nivåer.

– Pasienter og brukere bør trekkes inn i beslutninger og bør bli hørt på alle nivåer. Primært kan dette sikres gjennom åpenhet i prioriteringsbeslutninger. Dette betyr ikke at brukerne alltid skal ha det endelige ordet, presiserer Norheim.

 «Utvalget mener at politikere og andre beslutningstakere har et særlig ansvar for ikke bare å lytte til de gruppene som har størst innflytelse eller roper høyest, men også nøye vurdere hvem som er eller kan bli tause tapere», heter det i NOU-rapporten. 

Powered by Labrador CMS