Bedre selvbilde ga bedre behandlingseffekt

Med bedre selvbilde virker ulike typer psykoterapi bedre, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Selvbilde er viktig innenfor all personlighetsterapi. Det handler om hvordan man ser på seg selv og behandler seg selv. Vi ønsket å se på hva slags betydning selvbildet har for effekten av behandlingen, sier Truls Ryum, førsteamanuensis og psykologspesialist ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet). 

170 pasienter som var inne til behandling ved internpraksis-klinikken ved NTNU ble inkludert i studien. Pasientene ved klinikken søker behandling der selv eller blir henvist dit av fastlege eller distriktspsykiatrisk senter og får behandling av studentene som er i siste del av sitt studieløp. Pasientene fikk forholdsvis kort behandling, i snitt rundt 12 til 14 timer.

Kartla selvbildet
For å kartlegge selvbildet til pasientene, brukte forskerne måleinstrumentet Structural Analysis of Social Behavior (SASB-I) før og etter behandling

Hvordan vi ser på seg selv som voksne, henger sammen med hvordan vi har blitt sett av andre tidligere, ikke minst som barn. 

– Vi antar at det er en sammenheng mellom hvorledes man har blitt behandlet av signifikante omsorgspersoner tidligere i livet, ikke minst som barn, og hvordan en behandler seg selv som voksen, sier Ryum. 

I studien så forskerne på sammenhengen mellom selvbilde og effekt av psykoterapeutisk behandling for generelle psykiatriske symptomer og interpersonlige problemer. Behandlingsmetodene her var blant annet kognitiv terapi og psykodynamisk terapi.  

– Positiv endring
– Pasientengruppen opplevde generelt en positiv endring i selvbildet i løpet av behandlingen, fra en mer selvkritisk holdning til seg selv, til økt selvomsorg.

En del av den positive endringen som pasientene opplevde i løpet av terapien, målt som generelle psykiatriske symptomer og interpersonlige problemer, kunne også forklares som et resultat av en positiv endring i selvbildet, sier Ryum.

– Vi ser at det er viktig å hjelpe pasientene til å bli mindre selvkritisk og ha mer selvomsorg for seg selv. Dette er egenskaper vi antar er viktige for sunn personlighetsfungering hos folk flest, men som personer som sliter med psykiske symptomer ofte har vansker med. Derfor kan vi si at det blir en viktig terapeutisk oppgave å hjelpe pasientene til å ha et mer realistisk og balansert syn på seg selv, hvor man kan verdsette sine positive kvaliteter samtidig som man ser begrensninger. 

Bestevenn-anbefaling
I tillegg til å gjøre at man lettere kan bli kvitt symptomer, mener han det er viktig med et godt selvbilde også for å fungere bra som menneske. 

– Ved å være sin egen bestevenn vil man fungere bedre.

Ryum mener helsepersonell må bli mer oppmerksomme på at det å kjenne til pasientens syn på seg selv, kan være viktig for at effekten av behandlingen skal bli best mulig. 

–  I dag er vi flinke til å måle symptomer for angst og depresjon, men vi er ikke like flinke til å måle selvbildet. Det bør vi gjøre oftere. Hvis man finner at selvbildet er dårlig, kan man jobbe med dette og det kan bidra til at symptomene reduseres. 

Han anbefaler at helsepersonell som møter pasienter med dårlig selvbilde, møter dem med anerkjennelse. 

– Når livet er tungt og vanskelig, er det viktig at pasientene får anerkjennelse for at de gjør så godt de kan. Så må vi som helsepersonell hjelpe dem til å få et bedre og mer balansert syn på seg selv.

Powered by Labrador CMS