Farmasøyter får reservere seg mot legemiddelbytte

I Sverige kan nå farmasøyter motsette seg legemiddelbytte. – Vi har ikke tatt stilling til en slik ordning, sier Apotekforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er en ny bestemmelse i forbindelse med en lovendring, som gjør det mulig for svenske farmasøyter å motsette seg bytte av legemiddel på apoteket.
Apotekforeningen:  -Lite diskutert i Norge
I Norge er det kun legen eller pasienten som kan motsette seg bytte mellom originalmedisin og kopimedisin.
– I Norge har vi holdt oss til prinsippet om at legen skal reservere pasienten mot bytte. Pasienten kan selvsagt  på egen hånd reservere seg mot bytte - eventuelt med økt egenbetaling, sier fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.
I Norge har det fra tid til annen dukket opp ønske fra farmasøyter om dette, men reservasjonsrett  for farmasøyter har hittil vært lite diskutert i Norge, ifølge Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.
– Apotekforeningen og apotekbransjen har ikke tatt stilling til en slik ordning, sier Lund.
Kan overprøve legen om bytte
Det svenske Läkemedelsverket i samarbeid med  Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) og eHälsomyndigheten har ønsket bestemmelsen.
Målet er at det skal bli tydeligere på hvilke situasjoner farmasøyten kan motsette seg bytte.
Bestemmelsen sier at et legemiddel ikke får byttes ut dersom farmasøyten har motsatt seg bytte av hensyn til at det vil innebære et betydelig ubehag.
Andre endringer innebærer blant annet at farmasøytbyttet skal dokumenteres og følges opp, ifølge Läkemedelsverket.

Powered by Labrador CMS