Psykiatriforeningens råd ikke tatt til følge

Det er fortsatt bare medisinsk diagnose i gjerningsøyeblikket som skal avgjøre lovbryteres tilregnelighet, hvis Tilregnelighetsutvalget får det som det vil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TILREGNELIGHETSUTVALGET

Ledet av tidligere riksadvokat og høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn.Utnevnt av daværende justisminister Grete Faremo (Ap) i januar 2013, for å utrede og foreslå endringer innen rettspsykiatrien i Norge.I tillegg til jurister og etikkyndige, har psykiaterne Marit Bjartveit ved Oslo universitetssykehus og Tina Gram Larsen ved Aalborg universitetshospital, samt psykolog Jim Aage Nøttestad ved St. Olavs hospital, sittet i utvalget.

Tirsdag overrakte det regjeringsutnevnte Tilregnelighetsutvalget rapporten ”Skyldevne, sakkyndighet og samfunnsvern” til justisminister Anders Anundsen (Frp).
Kriterier for utilregnelighet
Utvalget ble nedsatt i etterkant av 22. juli-rettssaken, i kjølvannet av en debatt der det fra flere hold ble hevdet at rettspsykiatere har for stor innflytelse på utfallet av rettssaker.
En sentral problemstilling i rapporten handler om hvilke kriterier som må oppfylles for at noen skal erklæres strafferettslig utilregnelig.
Psykiatrispesialist Asgeir Bragason ledet en arbeidsgruppe nedsatt av Norsk psykiatrisk forening som tidligere i år leverte sine anbefalinger til Tilregnelighetsutvalget. Han konstaterer at utvalget ikke har tatt mange av arbeidsgruppens anbefalinger til følge.
– Status quo
– Vårt utspill gikk ut på at for å bli erklært utilregnelig, må forbryteren ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, i tillegg til at hans psykotiske tilstand hindrer ham i å forstå konsekvensene av sine handlinger. Vi mente at det må være en sammenheng mellom symptomer og handling. Men der var utvalget uenige – i bunn og grunn går de inn for status quo, sier Bragason til Dagens Medisin.
Tilregnelighetsutvalget ønsker dermed å beholde det medisinske prinsipp: Det vil si at det er tilstrekkelig at den siktede oppfyller visse diagnosekriterier for å være psykisk utviklingshemmet, psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket.
Derimot foreslår utvalget et skarpere skille mellom juristers og psykiateres arbeidsoppgaver i rettssalen. Blant annet skal rettspsykiaterne ikke uttale seg om hvorvidt den siktede er psykotisk i juridisk forstand, men kun forholde seg til de medisinske kriteriene i det internasjonale klassifiseringssystemet for psykiske lidelser, ICD-10.
Mer autonomi
Forslaget innebærer også en presisering av det rettslige psykosebegrepet, som er snevrere enn den medisinske psykosediagnosen.
– Til nå har det variert litt fra sakkyndig til sakkyndig hvor syk man må være for å bli erklært utilregnelig. Denne presiseringen oppfatter vi som et fremskritt, sier Bragason.
Bragason begrunner arbeidsgruppens anbefalinger i en samfunnsmessig utvikling i retning økt autonomi for psykiatripasienter.
– Det er for eksempel mange schizofrenipasienter som ikke tilfredsstiller kriteriene for tvangsinnleggelse selv om de har denne diagnosen. Autonomi innebærer å ta ansvar for egne handlinger, og eventuelt straffes for egne handlinger, sier han.
Tidsbegrenset observasjon og strengere habilitetskrav
Tilregnelighetsutvalget har imidlertid ikke bare tatt for seg kriteriene for å erklæres strafferettslig utilregnelig. Her er noen av de øvrige forslagene fra rapporten:

  • Skjerpe kravet om habilitet for rettspsykiatrisk sakkyndige. I forslaget heter det at habilitetskravet for sakkyndige skal være det samme som for dommere.
  • Utvide unntaket fra taushetsplikten mellom siktedes behandlere og de rettsoppnevnte sakkyndige. I dag gjelder et slikt unntak kun ved en eventuell forlengelse av tvungent psykisk helsevern – utvalget foreslår at et slikt unntak også skal gjelde i forkant av domsavsigelsen.
  • Siktede skal kunne dømmes til behandling i lukket psykiatrisk institusjon. I dag er det opp til den helsefaglig ansvarlige å avgjøre hvor strafferettslig utilregnelige skal behandles.
  • Innføre en tidsbegrensning som innebærer at en siktet kan tvangsinnlegges for psykiatrisk undersøkelse i maksimalt fire uker. I tillegg foreslås en lovformulering om at slike undersøkelser skal vare kortest mulig, og ikke utgjøre et ”uforholdsmessig inngrep” for den siktede.
  • Sikre en fortsatt etterutdanning i rettspsykiatri, i form av kurs. Videre anbefales å  legge om innholdet i kursene i tråd med utvalgets øvrige anbefalinger.
  • Opprette en faglig innstillingskomite, ledet av en professor i psykiatri eller psykologi, ved utnevnelsen av medlemmer til Den rettsmedisinske kommisjon.
Powered by Labrador CMS