Advarer mot vitamintilskudd

Legemiddelverket fraråder personer som tar Marevan å bruke et K2-vitamintilskudd.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I Norge markedsføres et tilskudd med vitamin K2, som ifølge reklamen hevde å hjelpe mot demens, høyt blodtrykk, diabetes, hjerte- og karsykdommer og benskjørhet.
Legemiddelverket er blant annet opptatt av den mulige helsefaren ved K2-tilskudd og viser til at tilskuddet kan motvirke effekten av blodfortynnende medisiner. 
Kan gi tykkere blod
På nettsiden, K2vitamin.no,  til en av aktørene som selger pillene, står følgende under omtalen av produktet: «OBS: Brukere av blodfortynnende medikamenter må først kontakte legen sin før de starter med K2 vitamin. Dette er fordi K2 vitamin er i vitamin K-familien som igjen går på blodkoaguleringen.»
Medisinsk direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk fraråder imidlertid helt at personer som går på Marevan bruker K2.
– Den som tar vitamin K2 kan få tykkere blod, og dermed muligens også økt risiko for blodpropp, uttaler Madsen.
Han opplyser at Legemiddelverket ikke har mottatt noen meldinger om uheldige hendelser hos Marevan-brukere som har tatt K2.
– Men vi vil gjerne forebygge hendelser siden bruken av vitamin K2 antakelig øker på grunn av markedsføring, sier Madsen til Dagens Medisin.
Går for langt i påstander
Mattilsynet opplyser at det er to påstander som er lov å bruke i forbindelse med markedsføring av K2, men det forutsetter at produktet må inneholde en viss mengde av vitaminet.
De to påstandene er at K2 bidrar til å opprettholde normale knokler og normal blodkoagulering.
– Det er bare disse to påstandene som er godkjent av EU-kommisjonen, så langt vi kjenner til, sier seniorrådgiver Rønnaug Aarflot Fagerli i Mattilsynet til Dagens Medisin.
Skeptisk
Steinar Madsen mener også det ikke er hold i alle påstander om hva tilskuddet kan hjelpe for.
– Mye av reklamen går altfor langt i forhold til hva som kan dokumenteres, mener Madsen, som legger til at han er skeptisk til at K2-tilskudd skulle ha noen virkning på for eksempel diabetes og demens.
Ifølge Madsen er det skjelden at folk har mangel på vitamin K.
– Med et normalt kosthold får de fleste i seg nok K2-vitamin. I tillegg til at det finnes i flere matvarer, produseres K2 også i tarmen – vi har altså en «indre forsyning».
Vitamin K et fettløselig vitamin som finnes i to former i matvarer: Mest som vitamin K1 (fyllokinon) og i enkelte matvarer i mindre mengder som vitamin K2 (sum av menakinoner).

Powered by Labrador CMS