Fredningstiden er over

KOMMENTAR: Bent Høie er på etterskudd med egne løfter for sykehusene, og synes ikke helt å tro på fritt behandlingsvalg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BENT HØIES (H) fredningstid som helseminister er over. Ordene tilhører Legeforeningen etter at statsbudsjettet for 2015 forelå i formiddag.
Foreningen var raskt ute og kritiserte statsbudsjettet.
- Regjeringen bommer grovt dersom den legger opp til at sykehusene skal gjøre stadig mer, men med mindre ressurser. Leger løper raskere enn noen gang og får stadig mindre tid til pasientene. Faren er derfor stor for at regjeringens forslag vil virke mot sin hensikt og føre til mindre og dårligere pasientbehandling, sier president Hege Gjessing.
Det er sterke ord fra en viktig helseaktør som så langt har vært på «godfot» med Høie. 
I VALGKAMPEN samlet statsministeren og helseministeren pressen og lovet 12 milliarder friske kroner mer til sykehusene i løpet av stortingsperioden. Det var samme beløp som Arbeiderpartiet hadde gjort.
I tillegg overbydde Høyre-toppene med fritt behandlingsvalg. Etter ett år med regjeringsmakt og med dagens 2,2 milliarder kroner mer til sykehusene, er Solberg og Høie allerede på etterskudd. 
REFORMEN fritt behandlingsvalg har fått kritikk fra de fleste hold. Nå innføres fritt behandlingsvalg innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling, psykisk helsevern og enkelte områder av somatikken. Men penger til reformen er nesten fraværende.
«150 millioner kroner skal gå til pasientbehandling i forbindelse med innføring av fritt behandlingsvalg. Dette utgjør 0,15 prosent av den samlede veksten i pasientbehandling», heter det i forslaget til statsbudsjett.  I tillegg kommer 20 millioner til administrasjon av ordningen.
«Reformen skal redusere ventetidene, øke valgfriheten for pasientene og stimulere de offentlige sykehusene til å bli mer effektive,» sier Høie. Som en del av reformen skal også sykehusene utvide sitt kjøp av privat kapasitet gjennom anbud.
MED andre ord: Høie og Høyre er svært forsiktige med fritt behandlingsvalg i sitt første, egne statsbudsjett. Har helseministeren mistet troen på reformen?
Legeforeningen har lenge vært positive til Høies helsepolitikk. Nå er tonen en annen fra president Hege Gjessing:
- Fredningstiden av regjeringen og Bent Høie er over. Nå er tiden inne for å levere, men signalene fra finansministeren tyder derimot på at sykehusene går en hardere hverdag i møte.
Her finner du vår dekning av statsbudsjettet 2015.
Har du innspill til statsbudsjettet? Kontakt redaksjonen.
Si din mening om årets statsbudsjett i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS