OPPFORDRING: Fagsjef Ida Rashida Bukholm (til høyre) oppfordrer forskere til å bruke data fra NPE i sin forskning. Her i samtale med avdelingsdirektør Anne Karin Lindahl fra Kunnskapssenteret under konferansen i Stavanger. Foto:

– NPE er en gullgruve!

Forskere må bruke data fra Norsk pasientskadeerstatning oftere for å forebygge pasientskader, mener kirurg og fagsjef Ida Rashida Bukholm. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Norsk pasientskadeerstatning er en gullgruve. Det er totalt 60.000 saker i registeret. Disse dataene bør brukes i mye større grad til forskning enn hva som skjer i dag, sier Bukholm.

Hun har 22 års erfaring som kirurg blant annet ved Ahus. For seks uker siden startet hun i stillingen som fagsjef for pasientskader i Norsk pasientskadeerstatning (NPE). 

Samler eksperter innen pasientsikkerhet
Torsdag snakket hun til deltakerne ved den nordiske konferansen for pasientsikkerhet i Stavanger. Konferansen arrangeres for tredje gang og samler eksperter innen pasientsikkerhet fra hele Norden. I underkant av 200 personer deltar på den to dager lange konferansen. 

 Bukholm forklarer hvorfor det er viktig å bruke data fra NPE for å forbedre pasientsikkerheten. 

Kan fange opp prosessfeil 
– Andre registerdata vi har sier noe om en enkelt situasjon. Data fra NPE kan fange opp feil ved prosesser, og om det skjer feil mellom ulike institusjoner. Det som er viktig for pasienten er hvordan sluttresultatet blir. Det kan vi fange opp gjennom bruk av NPE-data. 

Hun viser til at mange klager blant annet på at de ikke får diagnose. 

– Dersom pasienter får diagnose for sent og dør på grunn av deg, hjelper det ingenting om vi setter i gang tiltak mot ulike infeksjoner på sykehuset. Da er det noe annet som må endres, sier Bukholm. 

Kan forebygge feil
Ved bruk av forskning ved bruk av data fra NPE har hun tro på at dette vil kunne forebygge at man gjentar de samme feilene. 

– Man får muligheten til å gå i dybden og finne ut hvor og hvorfor feilene skjer. 

Powered by Labrador CMS