JA TIL MEDISINER: Administrende direktør Lars Vorland i Helse Nord RHF leder Beslutningsforum. Bildet er tatt etter første møte i Beslutningsforum i mai. Foto: Vidar Sandnes

Grønt lys for to nye legemidler

RHF-direktørene har bestemt at nye legemidler for magekreft og MS skal tas i bruk ved norske sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Beslutningsforum, som består av de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene, hadde mandag sitt andre møte for å avgjøre om nye legemidler skal innføres som standard behandling ved norske sykehus.

På sakslisten sto traztuzumab (Herceptin) for pasienter med ventrikkelkreft (kreft i magesekken) og dimetylfumarat (Tecfidera) til behandling av relapserende-remitterende multippel sklerose (MS).

Beslutningsforum sa ja til å innføre begge deler.

– Ikke vanskelig
Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord RHF og leder av Beslutningsforum, sier sakene var ukompliserte.

– Dokumentasjonen er tilfredsstillende, så disse sakene var ikke vanskelige, sier Vorland.  

Diskusjonene ble holdt bak lukkede dører, en praksis som tidligere er kritisert fra flere hold.

Vurdert som kostnadseffektivt
Avgjørelsene er tatt i samråd med fagdirektørene i de regionale helseforetakene, og baserer seg på hurtige metodevurderinger som er utført av Statens legemiddelverk.

«Det er sannsynlighetsovervekt for at Tecfidera representerer et kostnadseffektivt behandlingsalternativ», skriver SLV i sin konklusjon.

For Herceptin er bildet noe mer uklart: «Ut fra dagens tilgjengelige informasjon er det vanskelig å si om behandling av fremskreden, HER2-positiv ventrikkelkreft er kostnadseffektiv i Norge, skriver SLV.

25 millioner kroner
De viser til internasjonale beregninger som anslår en pris mellom 459.000 og 729.000 kroner per kvalitetsjusterte leveår (QALY).

– Det er dyrt, men innenfor det vi aksepterer, sier Vorland. 

Ettersom det er snakk om små pasientgrupper (40-50 pasienter årlig) anslås budsjettbelastningen for sykehusene å være lavere enn fem millioner årlig. For MS-pasientene er den samlede merutgiften anslått til i underkant av 20 millioner kroner årlig.

Ja til sædvask
Under dagens møte sa RHF-direktørene i tillegg ja til å innføre et tilbud om assistert befruktning til personer med seksuelt overførbare sykdommer (sædvask). Dette innebærer at personer med HIV eller hepatitt, som ønsker kunstig befruktning, kan få «vasket» sæden slik at smittestoffene tas bort.

Metoden er utviklet på Oslo universitetssykehus og allerede godkjent av Helsedirektoratet.

Det er fire måneder siden forrige møte i Beslutningsforum og det omstridte vedtaket om å si nei til den livsforlengende medisinen Perjeta.

Powered by Labrador CMS