Norsk studie med overraskende søvn-funn

Ungdom med forsinket søvnfase kan ha mindre dyp søvn enn andre og være vanskeligere å vekke, viser pilotstudie. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

MÅTTE VEKKE: Doktorgradstipendiat Brandy Solheim ved NTNU måtte vekke pasienter for å få dem til å våkne. Foto: Privat

Til nå har man trodd at unge som har såkalt forsinket søvnfase-syndrom har like mye dyp søvn som andre, men bare at alle søvnfasene er noe forsinket. En fersk studie fra NTNU viser noe annet. 

– Vi baserte hypotesen vår på at vanskelig oppvåkning, ville vært forårsaket av mer dyp søvn på morgenen fordi disse personene bruker lengre tid på innsovning. Det vi derimot fant var ingen oppvåkninger fra dyp søvn, men samtlige pasienter som var vanskelige å vekke var i REM-søvn (rapid eye movement), sier doktorgradskandidat Brandy Solheim ved Institutt for nevromedisin ved NTNU.  

REM-søvn anses som en lett og naturlig overgang fra søvn til våkenhet, og man har vanligvis mer REM-søvn jo mer man nærmer seg oppvåkning. 

– Vårt funn som viser at personer er vanskelige å vekke selv om de er i REM-søvn blir dermed meget interessant, sier Solheim. 

Kun ni pasienter og ni kontroller deltok i studien, så Solheim understreker at man ikke kan generalisere ut fra funnene. 

Rammer nesten en av ti unge
Studien er en pilotstudie der man ser nærmere på pasienter med forsinket søvnfase-syndrom og undersøker psykologiske og fysiske faktorer. Personer som har dette syndromet klarer gjerne ikke å sovne før en god stund etter midnatt og står gjerne først opp klokken 12 på dagen. Over åtte prosent av unge mellom 15 og 19 i Norge har dette syndromet. 

Ni pasienter med syndromet og ni friske deltok i studien. Alle førte søvndagbok i 14 dager og sov en natt på søvnlaboratorium. Det var også en testnatt hjemme med testutstyr før de sov på laboratoriet. Deltakerne ble bedt om å legge seg ved midnatt og vekkerklokkene ble stilt inn til klokken 7 morgenen etter. Klokkene ringte med økende volum. 

– Det viste seg at flere av pasientene med forsinket søvnfase-syndrom ikke lot seg vekke av vekkerklokken. Jeg måtte faktisk gå fysisk inn i rommet og gi dem et lite dytt for at de skulle våkne, sier Solheim. 

Klarte ikke våkne fra lettere søvn
Forskerne hadde en hypotese om at det ville bli vanskelig å vekke de med syndromet, fordi de trodde de ville være i dyp søvn. Men det viste seg at ingen av dem var i dyp søvn, men i REM-søvn som er en lettere form for søvn. 

– Dette var veldig overraskende. Så vidt vi kjenner til har ingen gjort et lignende funn tidligere, sier Solheim. 

Hun viser til at dette foreløpig bare er funnet i en pilotstudie og at det må ytterligere studier til for å kunne si noe sikkert om det. 

De friske deltakerne i studien var enten i REM søvn eller lett søvn da de ble vekket. 

Like etter at deltakerne i studien hadde våknet, måtte alle gjennom en kognitiv test. Der gjorde pasientene med syndromet det signifikant dårligere enn de friske personene. 

Forskerne målte også melatonin-nivået hos deltakerne. Søvnhormonet var forsinket hos 8 av 9 pasienter med forsinket søvnfase-syndrom. 

Anbefaler vekking 
Solheim mener det er viktig at personer som har forsinket søvnfase-syndrom får hjelp til å våkne om morgenen.  

– En forelder eller partner bør vekke disse. Hvis ikke kan de ha problemer med å våkne i tide, sier Solheim.

Powered by Labrador CMS