– Det store spørsmålet er om det er medisinske behov som styrer teknologien eller omvendt. Foto: Rune Thorstein

– Selvdiagnostikk kan forebygge tidlig død

– I fremtiden vil pasientene gjøre stadig mer diagnostikk selv, sier Steinar Madsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO KONGRESSENTER: Steinar Madsen, kardiolog og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk snakket om ny teknologi ved diagnostisering av hjertesykdom på Dagens Medisins fagseminar DM Arena om hjertehelse onsdag.
Forebygge
Å forebygge på en slik måte at pasientene dør uten å belaste helsevesenet bør være et mål, mener Madsen.
–  Utgiftene til behandling av de som har veldig kort tid igjen å leve blir stadig større. Forebygging av sykdom kan være en økonomisk belastning for samfunnet, sier Madsen, som sier selvdiagnostikk kan være med på å forebygge tidlig død.
Blant det som pasientene selv kan gjøre er blant annet å måle blodtrykk, påvise atrieflimmer, ta egne gentester, teste syn og hørsel og så videre, viser han til.
 – Mye av dette ligger ikke langt fram i tid. 
Enklere prioritering
–   Det store spørsmålet er om det er medisinske behov som styrer teknologien eller omvendt? Og trenger vi helsepersonell, spør Madsen:
– Fra nå kan pasientene overta en lang rekke oppgaver fra helsepersonell med ny teknologi. Det er kun fantasien - og beskyttelse av profesjonene - som setter grensene. Det er forbausende hvor viktig helsepersonell mener det er å snakke med helsepersonell, selv om pasienten ikke ønsker det eller trenger det, sier han.
Han mener forebygging og forenkling også vil forenkle prioriteringen, og viser blant annet til en studie publisert i JAMA,  som konkluderer med at  hjemmemåling og egenjustering var langt bedre enn legekontroll.

Powered by Labrador CMS