Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Søker etter flere MS-gener

I en ny skandinavisk studie lette man etter flere sjeldne gen-variasjoner som kan bidra til økt risiko for MS.

Publisert: 2014-09-05 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.46)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
MS-EKSPERT: Professor Hanne F. Harbo leder MS-forskningsgruppen ved UiO. Foto: UiO

Tidligere studier har vist at over 110 vanlige genetiske variasjoner kan bidra til økt risiko for multippel sklerose (MS). I den skandinaviske studien som nå er publisert, så man nærmere på genetiske variasjoner som er sjeldne. 

Leter etter signalveier
– I MS-forskningen bygger vi stein på stein. Vi plotter inne alle funnene på et kart over alle genetiske variasjoner som kan ha sammenheng med MS, sier professor Hanne F. Harbo ved Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus og Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

Harbo leder MS-forskningsgruppen ved UiO og er medforfatter av den skandinaviske studien, som utgår fra et nordisk forskningsnettverk Studiens førsteforfatter er Helga Westerlind ved Karolinska Institutet i Sverige. 

– Målet er å finne de signalveiene som bidrar til MS, for dernest å finne metoder for å man gripe inn i disse veiene og hindre utvikling av sykdommen, sier Harbo. 

I tidligere studier ledet av A.H. Beecham fra 2013 og S. Sawcer fra 2011, som ledet frem til listen over 110 MS-gener, studerte man genmateriale fra rundt 20.000 MS-pasienter fra hele verden. 

I denne skandinaviske studien har man analysert pånytt datamaterialet herfra,  fra 2106 nordiske MS-pasienter. Blant disse har man nå søkt etter sjeldne genetiske variasjoner.

Fant bygder med MS-opphopning
– I Sverige kjenner man for eksempel til to små bygder der det er en opphopning av MS. Westerlind ønsket blant annet å finne ut om dette kan ses i sammenheng med at det finnes noen sjeldne genetiske variasjoner som kan knyttes til MS, sier Harbo.  

Avanserte statistiske metoder ble brukt til å gjøre analyser av materialet. Det ble ikke funnet sjeldne genetiske variasjoner som sikkert er forbundet med MS i denne studien.  Men en variasjon i GNA11- genet på kromosom 19 pekte seg litt ut. 

– Men vi er usikre på hva dette betyr, for til nå er det ikke funnet en sammenheng mellom MS og denne variasjonen, sier Harbo.  

Ulike årsaker
MS skyldes ikke kun én, men mange genetiske variasjoner, som virker sammen med ulike miljøfaktorer som kost, sol, infeksjoner og røyking. Det gjør det komplisert å finne enkle svar på hva som er årsaken til MS. 

– Det er som å sette sammen et puslespill. De små brikkene vi finner ut setter vi sammen til en nettverksanalyse, sier Harbo. Hun har forsket på MS i over 15  år og forteller at det er kommet mye ny kunnskap og bedre behandlingsmuligheter for MS gjennom disse årene. 

Rammer 10.000
– Over tid  har det vært en stor utvikling innen dette feltet. Nå vet vi mer om  hvilke metoder vi skal bruke for å få forskningen et skritt videre. 

10.000 personer i Norge har MS. Sykdommen rammer oftest unge voksne og gjennomsnittlig debutalder er rundt 30 år. Flere kvinner enn menn rammes. 

Det pågår store internasjonale studier som prøver å finne sjeldne genetiske varianter som øker risikoen for MS. Det gjøres gjennom at man screener store grupper med MS-pasienter for ulike sjeldne variasjoner. Resultater vil bli publisert under verdenskongressen i Boston i september.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!