Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Fant hjernens sanse-knutepunkt

Hjerneområdet striatum fungerer som knutepunkt når sanseinntrykk skal streames inn til hjernen, viser svensk forskning. 

Publisert: 2014-08-26 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.48)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Hvordan hjernen behandler ytre inntrykk som bevegelse, synsinntrykk og lyder fra ulike kilder og ulike sider av kroppen, er med på å få oss til å velge og utføre riktige bevegelser. 

Ikke bare motorisk
Forskere ved Karolinska Institutet har sett nærmere på dette og funnet ut at et område i hjernen som kalles for striatum fungerer som et knutepunkt for integrering av ulike typer informasjon som kommer fra ytre inntrykk. Striatum har spesialiserte for funksjoner for ulike typer nerveceller. Studien er publisert i tidsskriftet Neuron. 

– Striatum er normalt knyttet til motorisk funksjon. Vår studie fokuserer på dens rolle i integreringen av sanseinntrykk. Dette er viktig kunnskap fordi denne delen av hjernen er involvert i en rekke sykdommer og lidelser, som for eksempel Parkinsons sykdom, Huntingstons sykdom, ADHD og Tourettes syndrom, sier Gilad Silberberg, forskningssjef ved Institutt for nevrovitenskap i en pressemelding

Stratium tilhører basalgangliene i hjernen. Basalgangliene er hjernekjerner som er ansamlinger av nerveceller som ligger dypt i begge de to hjernehalvdelene i storhjernen. 

Grunnleggende i nervesystemet
For å være i stand til å velge og utføre korrekt motorisk aktivitet må man kunne koordinere og tolke sensorisk informasjon fra ulike kilder, sider av kroppen og i ulike former, for eksempel berøring, visuelle bilder, lyd og lukt. Denne integreringen av sensorisk informasjon er faktisk en grunnleggende funksjon av nervesystemet vårt. 

I denne studien viser forskerne at enkelte nevroner i striatum integrerer påvirkninger fra begge sider av kroppen, og at en undergruppe av disse nevronene, i sin tur, integrerer ulike typer følelser som berøring, lys eller lyd. 

Roller i nettverket
– Vi kunne også vise at nevroner av forskjellige typer integrerer sanseinntrykk på forskjellige måter, noe som tyder på at de har ulike roller i nettverket, sier Gilad Silberberg. 

Forskningen ble finansiert av en Starting Grant fra Det europeiske forskningsrådet ERC til Gilad Silberberg og et stipend fra Knut og Alice Wallenberg Foundation, Karolinska Institutet strategiske forskningsprogrammer innen nevrovitenskap og det svenske Vetenskapsrådet.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!