Få fastlegepasienter får legemiddelgjennomgang

I gjennomsnitt brukte norske fastleger den nye taksten for legemiddelgjennomgang bare 18 ganger i fjor og like sjelden hittil i år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GJENNOMGANG: Fastlegene kan bruke taksten for legemiddelgjennomgang én gang pr. pasient i løpet av et kalenderår. Foto: Colourbox

Det fremgår av ferske tall Dagens Medisin har innhentet fra HELFO.
Fra 1. mai fjor kunne fastlegene benytte den nye taksten for legemiddelgjennomgang, takst 2ld. Den skal dekke opp for 15 minutter at de antatte 30 minutter som er et gjennomsnittsanslag for en legemiddelgjennomgang. Taksten kan brukes inntil én gang pr. kalenderår pr. pasient.
Godt kjent
Tallene fra HELFO viser at tre av fire fastleger brukte taksten i fjor og i gjennomsnitt ble taksten benyttet 18,7 ganger pr. fastlege.
Hittil i år ha nær alle, 97 prosent, av de 4254 fastlegene, brukt taksten. Men hver fastlege har brukt den i gjennomsnitt bare 18 ganger.
– Betydelig underforbruk
– Tallene viser at fastlegene nå er klar over taksten, men det er etter mitt skjønn et betydelig underforbruk av taksten, sier overlege Morten Finckenhagen i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin. Nylig lanserte Legemiddelverket en sjekkliste for legemiddelgjennomgang.
Les også: Lanserer sjekkliste for legemiddelgjennomgang
Finckenhagen begrunner underforbruket med at 170. 000 i Norge mottar kommunale hjemmetjenester, og at cirka halvparten får hjelp med legemidlene sine.
– Dette er personer som gjerne bruker mange ledemidler. Det er cirka 70.000 demente i og utenfor institusjon og en halv million friske hjemmeboende over 65 år. De fleste bør få tilbud om årlig legemiddelgjennomgang årlig. Så underforbruket er betydelig, mener Finckenhagen.
Vil ha som pensum
Han har jobbet tett med fastleger under utviklingen av sjekklisten.
– Det slo meg at mange ikke vet forskjell på legemiddelsamstemming – som er å oppdatere pasientens liste i elektronisk pasientjournal ut fra epikrise fra sykehuset – og legemiddelgjennomgang. Jeg ønsker at legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang blir pensum i legeutdanningen og at kurs i disse ferdigheter blir obligatorisk for spesialiteten i allmennmedisin. For en lege bør slik kunnskap være like selvfølgelig som å kunne sykle og svømme for en 12-åring, mener Finckenhagen.
Tid ikke et argument
Han legger til at for dårlig tid ikke er et godt argument for å la være å gjøre en legemiddelgjennomgang.
– Det er mulig å si til pasienten at vi setter opp en dobbelttime senere for gjennomgang av legemidler. Hvis det er nødvendig med flere gjennomganger, kan fastlegene bruke tidstaksten, og det er egen takst for planlagt tverrfaglig møte, påpeker overlegen, som selv har vært fastlege i 30 år.

Powered by Labrador CMS