Lina Herstad ved Oslo universitetssykehus er førsteforfatter av studien. Foto: Ram Gupta/OUS

Førstegangsfødende over 40 har tre ganger større risiko for akutt keisersnitt

En ny norsk studie på førstegangsfødende over 40 år vekker oppsikt over hele verden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lavrisiko-førstegangsfødende over 40 år har mer enn tre ganger så stor risiko for akutt keisersnitt, sammnelignet med førstegangsfødende mellom 20 og 24 år.
 
Lav terskel
Det viser en norsk studie publisert i BJOG International Journal of Obstetrics & Gynaecology.
 Den vanligste årsaken til hastekeisersnitt var langsom fødsel og ineffektive rier, fulgt av stress hos fosteret, ifølge studien.
 
 Førsteforfatter Lina Herstad ved Oslo universitetssykehus sier årsaken til den økte risikoen  kan være en blanding av ulike medisinske årsaker som stiger med alderen og lavere terskel for operativ forløsning hos eldre mødre.
 – Livmormuskelen fungerer litt dårligere med alderen. Det er noe dårligere rier med langsom fremgang som følge. Videre er det mulig at morkaken fungerer litt dårligere. En eldre studie tyder på økt forekomst av litt trangere blodkar, sier Herstad til Dagens Medisin.
– Det er også slik at både langsom fremgang og dårlig fosterlyd stiger litt med mors alder, sier hun.
"Leser rapporter om alt mulig galt"
Studien har undersøkt lavrisikokvinner om ikke har registrerte risikofaktorer.
Herstad sier hjelpe-personells holdninger er viktige her:
– Både mor, far og helsepersonell har lest masse rapporter om alt mulig galt som stiger med alderen. Selv hos eldre friske kvinner er det slik at helsepersonell har en økt tendens til å beslutte at det skal tas keisersnitt, og tenker at alder er lik risiko, sier hun.
– Videre tenker man oftere at eldre kvinner kanskje ikke skal – eller kan få flere barn. Keisersnitt har betydning for senere fødsler. Det at kvinnen ikke skal ha flere barn gjør også terskelen lavere.
Imidlertid viser studien også at omtrent halvparten av lavrisiko-kvinnene på 40 år og eldre som planlegger vaginal fødsel, fødte uten operative inngrep.
– Forekomsten av komplikasjoner hos mor og barn er lav, og vi anbefaler vanlig fødsel hos de aller fleste, sier hun.
 
Undersøkte tilnærmet friske kvinner
Studien har fått stor oppmerksomhet internasjonalt de siste dagene, og flere medier over hele verden omtaler saken. Herstad, sier noe  av grunnen til oppmerksomheten studien har fått kan være at førstegangsfødende blir eldre.
– Også det at vi har undersøkt tilnærmet friske kvinner har nok hatt betydning, sier hun

Powered by Labrador CMS