Forslag om bytte av astmamedisin møter motstand

Legemiddelverkets forslag om inhalasjonsmedisiner på byttelisten møter motstand både fra industri og fagmiljø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Høringsfristen er nå gått ut for Statens legemiddelverks forslag om  at inhalasjonsmedisinene Airflusal Forspiro inhalasjonspulver og Seretide Diskus inhalasjonspulver – som begge er godkjente for behandling av astma og kols - skal opptas på byttelisten.
Få positive
Legemidler på byttelisten innebærer at apoteket kan tilby kunden et annet, likeverdig legemiddel på listen enn det legen har forskrevet.
Av de 16 høringssvarene fra fagmiljøer, legemiddelindustri og pasientforeninger er kun et fåtall postive til at inhalasjonslegemidler skal anbefales for bytte på apoteket.
- Egner seg ikke for bytte
Særlig Norsk Forening for lungemedisin (NFL) er klar i sin tale, og mener det er «massiv enighet» blant lungeleger over hele landet om at inhalasjonspreparater som benyttes av KOLS – og, eller astmapasienter ikke egner seg for bytting til generika.
De mener dette kan få følger for hvordan pasientene ta sine inhalasjonsmedisiner:
 – Og det kan bli økt forvirring blant denne pasientgruppen som kan risikere å måtte forholde seg både til flere informanter og til flere ulike inhalatorer som kan bli byttet ut med korte mellomrom.
 
Også Norsk forening for allmennmedisin fraråder slikt bytte, det samme gjør Legemiddelindustrien (LMI).
Apotekene positive
Apotekforeningen og Norges farmaceutiske forening er blant de få som er positive til forslaget.

Powered by Labrador CMS