Foto: Colourbox

Kvinner mer ensomme etter skilsmisse

Samlivsbrudd ser ut til å ramme middelaldrende kvinner hardere enn menn; flere skilte kvinner enn menn føler seg ensomme etter skilsmissen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny studie fra NOVA og Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse. Forskerne Magnhild Nicolaisen og Kirsten Thorsen har i en ny artikkel analysert data om selvrapport ensomhet.
Dataene er hentet fra den norske studien av livsløp, aldring og generasjon (NorLAG).
Risikofaktorer
Blant middeladrende menn og kvinner mellom 40 og 60 år som gjennomgår et samlivsbrudd, har kvinner større risiko enn menn for å oppleve ensomhet fem år etterpå.

Hendelser tidlig i livet har mye å si for opplevelsen av ensomhet senere, og dårlig økonomi og mobbing er særlige risikofaktorer, ifølge NOVA.

Forskerne fant at hos de middelaldrende deltakerne i studien, var ensomhet hos både menn og kvinner knyttet til økonomiske problemer i barndomshjemmet.
Annerledes hos eldre
Hos eldre som opplever at ektefellen dør, ser bildet litt annerledes ut: I aldersgruppen 60-80 år, føler menn som mister ektefellen sin seg oftere ensomme enn det kvinner gjør.

Blant menn i alderen 60 og 80 år, hadde ensomhet sammenheng med langvarig mobbing i barndommen og et konfliktfylt forhold mellom foreldrene.

Jevngamle kvinner som følte seg ensomme, hadde i større grad enn ikke-ensomme opplevd økonomiske problemer i barndomshjemmet.

Powered by Labrador CMS