Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Stive blodårer risikofaktor ved diabetes

Tidlig stivhet i blodårene ser ut ut til å bidra i utviklingen av akselerert åreforkalkning hos pasienter med langvarig type 1-diabetes.  

Annons:

Det viser doktorarbeidet til lege Kari Anne Sveen, som disputerer onsdag 4. juni.

Ett av hennes viktigste funn er også at det er en sterk sammenheng mellom avanserte glykerte proteiner i hud og blod og stivhet i blodårer og hjerte.

Langstidseffekt av høyt blodsukker
Sveen og forskerkolleger har sett på langtidseffekten av høyt blodsukker på utviklingen av hjerte-kar og nevrologiske senkomplikasjoner hos personer som i gjennomsnitt har hatt type 1-diabetes i 40 år – en periode hvor intensiv insulinbehandling har vært innført.

Forskerne har vært spesielt interessert i å se om avansert protein glykering (kobling mellom sukker og eggehvitestoff) er forbundet med disse senkomplikasjonene.

Tynne nervefibre
To typer perifere nerver, tykke og tynne, blir påvirket ved langvarig diabetes. Det har tidligere vært vanskelig å undersøke de tynne nervefibrene tilstrekkelig.

I dette arbeidet har forfatterne samarbeidet med nevrologiske avdelinger i Oslo og Tromsø om nøyaktig kartlegging av nervefibrene.

– Vi fant at hele åtte av ti personer med type 1-diabetes hadde skader på tynne nervefibre i beina etter 40 års varighet av sykdommen. Disse skadene var mer utbredt enn skader på de tykke nervefibrene, selv om opptil 60 prosent også hadde skader på de tykke nervefibrene etter mange år med diabetes, uttaler Sveen i en pressemelding fra Universitetet i Oslo.

Avansert glykering
Forskningen viste også personer med høyt blodsukker over mange år hadde mer utbredte nevrologiske senkomplikasjonene enn personer med lavere blodsukker.

Økt proteinglykering var spesielt forbundet med skade av de tynne nervefibrene hos dem med langvarig diabetes.

Studien gir støtte for at avansert glykering er en viktig faktor i utviklingen av hjerte-/kar- og nevrologiske senkomplikasjoner.

Relaterte saker

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Fastlege blir ny statssekretær

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!