Refser private for lite åpenhet

Nær alle offentlige helseforetak offentliggjør uønskede hendelser, mens ingen private sykehus gjør det samme.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

 – Vi sjekket nettstedene til ni private sykehus som tilbyr allmennhelsetjenester og offentlig finansierte operasjoner. Ingen av disse offentliggjør meldinger om uheldige hendelser. Det er for dårlig, skriver fagdirektør Anne Haabeth Rygg på Forbrukerrådets nettsider.

Alle sykehus, både offentlige og private, er pålagt å rapportere om pasientskader og forhold som kunne ha ført til skade, såkalte 3-3-meldinger. Formålet er å bedre pasientsikkerheten.

Svikt hos Helse Fonna
I 2012 var det bare to av 21 offentlige helseforetak som offentliggjorde meldinger om uønskede hendelser på sine nettsider. Da Forbrukerrådet gjorde den samme undersøkelsen i vår, var resultatet langt bedre: 20 av 21 offentlige helseforetak tilbyr nå slik informasjon.

– Det er vi glade for, men Helse Fonna står igjen, så vi er ikke helt fornøyde, sier Rygg til Klassekampen, som første omtalte saken.

Kommunikasjonssjef Margareth H. Langebro i Helse Fonna sier til Dagens Medisin at det har vært en svikt i sykehusets rutiner og at det ikke er et forsøk på å unndra informasjon.

– Vi skal publisere uønskede hendelser på lik linje med andre sykehus, og vi har gjort det to ganger i desember 2013. På nyåret har vi hatt en svikt i rutinene, men vi kommer sterkt tilbake utover våren, sier Langebro.

Ber private skjerpe seg
De private sykehusene oppfordres nå til å lære av de offentlige. Ved at sykehusene er åpne om uønskede hendelser, viser man vilje til å lære, sier Rygg.

– Det går utover tilliten til helsevesenet om de private ikke legger meldingene ut på lik linje med de offentlige, sier Rygg.

Akershus universitetssykehus får skryt for å være best i klassen på rapportering av uønskede hendelser, ved at de også publiserer beskrivelse av problemet og iverksatte tiltak.

Volvat vurderer publisering
De private sykehusene som er undersøkt er Aleris Helse, Lovisenberg Diakonale Sykehus, Volvat Medisinske Senter, Diakonhjemmet Sykehus, Martina Hansen Hospital, Klinikk Bergen, Fana Medisinske Senter og Rosenborgklinikken.

Christian Loennecken, administrerende direktør i Volvat, sier til Klassekampen at de har en pågående diskusjon om hvorvidt de skal publisere meldingene, men at de ikke har kommet så langt enda.

Powered by Labrador CMS