Lukker møte om nye legemidler

I dag skal de administrerende direktørene i RHF-ene bestemme om norske pasienter skal få tilgang til ny kreftmedisin. Diskusjonene er lukket for offentligheten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

LUKKET: Beslutningene ble gjort bak lukkede dører. Foto: Vidar Sandnes

Beslutningsforum, som består av de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene, samles i dag for første gang for å ta stilling til om seks nye kreftlegemidler skal innføres som standard behandling ved norske sykehus.

Dette er en del av «Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten», som startet opp i fjor sommer. Kritikere mener systemet gjør at det tar for lang tid før medisinene kan tas i bruk.

Les dette og forstå det nye systemet!

Klager på lukket møte
Kreftlegemidlene har vært gjennom en hurtig metodevurdering utført av Statens legemiddelverk. Dette er en viktig del av beslutningsgrunnlag for RHF-ene. Fagdirektørene i RHF-ene har gitt sine råd til de administrerende direktørene, som i konsensus skal bestemme om legemidlene skal tas i bruk eller ikke.

Dersom direktørene sier ja, skal legemidlene inn i de nasjonale faglige retningslinjene fra Helsedirektoratet. Hvis direktørene sier nei, skal ikke legemidlet tas i bruk.

Dagens Medisin har klaget på at saksdokumentene og møtet på Gardermoen er unntatt fra offentlighet. Redaktør i Dagens Medisin, Markus Moe, viser til at vedtakene som fattes av Beslutningsforum vil være av stor samfunnsmessig betydning.

– Det er kun gjennom åpenhet, at offentligheten kan få innblikk i de diskusjoner og vurderinger som ligger til grunn for de prioriteringer som helsemyndighetene fatter. Holdes slike møter lukket, umuliggjøres i realiteten en kritisk etterprøving av beslutninger som vil være av stor betydning for norsk helsetjeneste, ledere og ansatte i sektoren, og store pasientgrupper, skriver Moe i en klage rettet til Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord RHF og koordinerende leder for Beslutningsforum.

Han viser blant annet til at tidligere helsebeslutninger, som «ipilimumab-saken», har fått kritikk for manglende åpenhet.

– Mange hensyn
I sitt svar viser Vorland til at beslutningene vil bli offentliggjort umiddelbart etter det lukkede møtet.

– Vi ønsker mest mulig åpne prosesser og mener denne måten å gjøre det på kan ivareta til dels motstridende hensyn og interesser, skriver Vorland.

Han grunngir praksisen med at diskusjonene vil omhandle taushetsbelagt informasjon, blant annet priser og ikke-publiserte resultater fra legemiddelfirmaer eller andre.

– Vi ønsker også at det er i selve møtet i Beslutningsforum at de reelle diskusjonene og frie meningsutvekslingene skjer, og da må møtene tilrettelegge for det. Vi ønsker ikke at det oppstår uformelle arenaer hvor diskusjoner og beslutninger skjer, skriver Vorland.

Bare kreftlegemidler
De seks legemidlene som skal behandles i Beslutningsforum 19. mai er:

  1. Trastuzumab (Herceptin) - ventrikkelkreft
  2. Pertuzumab (Perjeta) - brystkreft
  3. Enzalutamid (Xtandi) - prostatakreft
  4. Eribulin (Halaven) - brystkreft
  5. Kabazitaksel (Jevtana) - prostatakreft
  6. Bevacizumab (Avastin) - eggstokk kreft

Størst spenning er knyttet til vurderingen av Perjeta, en effektiv, men svært kostbar brystkreftmedisin som Dagens Medisin har omtalt tidligere. Legemiddelselskapet tilbyr en omstridt rabattavtale som hittil ikke er utprøvd i Norge.

Dagens Medisin følger utfallet av møtet.

Powered by Labrador CMS