Mest kols i sør og øst

Kols rammer hardere på Østlandet enn på Vestlandet. Røyking er ikke den eneste årsaken til sykdommen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Røyking er hele tiden blitt koblet opp mot kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) som den mest åpenbare årsaken. Men da SINTEF-forskere sammenlignet fordelingen av kols-pasienter i Norge med hvordan kartene for norske røykere så ut, fant de ikke noe entydig sammenfall.

Selv om det var få røykende menn på Østlandet i 1996-2000, var forekomsten av kols høy. Derfor begynte forskerne å lete etter andre årsaksforklaringer, blant annet inntekt, sivilstand og yrkesstatus. Resultatene er nylig publisert i tidsskriftet Social Science and Medicine, skriver Gemini.

Lav utdanning gir høy kolsrisiko
– Vi så at jo lavere utdanningen var i befolkningen, desto høyere var risikoen for kols. Utdannelse og inntekt henger igjen sammen med hvordan du lever livet/hva du spiser/om du trener etc. I yrker med lav utdannelse eksponeres man kanskje også for mer røyking, og kosthold bestemmes også til en viss grad av sosioøkonomisk nivå, sier Thomas Halvorsen og Pål Martinussen ved SINTEF til Gemini.no.

Færre på Vestlandet
Forskerne fant at i kommuner med landbruk og fiskeri, er det færre som har kols. Vestlandet og ytre fjordstrøk har for eksempel mye mindre utbredelse. Dette kobles til frisk luft, og at folk i primærnæringene oppholder seg mye ute. I disse områdene er det også høyere levealder blant folk.

– Vi vet også at det er større miljøforurensing i det indre av Østlandet enn på Vestlandet. Alt dette henger sammen med kols, sier Halvorsen.

Forskerne konkluderer med at røyking fortsatt er den viktigste risikofaktoren for kols, men at mange andre forhold også ser ut til å spille inn.

Powered by Labrador CMS