Ikke færre infarkt blant yngre

Mens antallet hjerteinfarkt hos menn og kvinner over 65 år er redusert de siste årene, er det ingen nedgang i yngre aldersgrupper - og særlig gjelder det kvinner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Foto: Colourbox

Det viser to studier, med funn fra forskningsprosjektet Cardiovascular Disease in Norway (CVDNOR).
Den ene studien ble publisert i fjor i European Journal of Preventive Cardiology, mens den andre nylig er publisert i American Journal of Cardiology.
Mens det totale antallet hjerteinfarkt og innleggelser for hjerteinfarkt har gått ned i perioden 2001-2009, viste den ingen endring for personer under 65 år.
Ble overrasket
Begge studiene er en del av doktorarbeidet til førsteforfatter Gerhard Sulo. Veileder for studien er professor Grethe S. Tell ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen.
Hun forteller at resultatene ikke var som forventet.
– Vi ble overrasket over at nedgangen i antall hjerteinfarkt ikke gjelder de yngste aldersgruppene også, sier Grethe S. Tell til Dagens Medisin.
Risikoen for å få et påfølgende infarkt etter et halvt år, ett år og tre år, ble også redusert i perioden 2001-2008 for både menn og kvinner, men bare hos dem over 65 år. Ifølge studien var det ikke færre gjentatte infarkt hos de yngre aldersgruppene.
Bekymringsfullt
Dødeligheten etter hjerteinfarkt har gått ned de siste tiårene, men vi har ifølge Tell ikke visst om bedre overlevelse skyldes bedre behandling eller færre tilfeller av infarkt.
– Nå kan vi si at antallet tilfeller ikke er redusert hos yngre, regnet i forekomst pr. tusen innbyggere. Dette er bekymringsfullt, siden hjerte- og karsykdom fortsatt er den vanligste dødsårsaken, sier Tell.
Utdanning påvirker
Blant kvinner under 65 år har utdanning en klar sammenheng med risikoen for å få hjerteinfarkt.
– Kvinner med lavest utdanning har over tre ganger så høy risiko for hjerteinfarkt sammenlignet med dem som har høyest utdanning, sier Tell.
Disse resultatene er publisert i abstraktform, med førsteforfatter Jannicke Igland.
– Hva mener dere kan være årsakene til at det ikke er færre yngre som får hjerteinfarkt?
– Vi kan ikke gi noe svar på årsakssammenheng ut fra denne studien, men generelt sett har befolkningen blitt tyngre og flere lever på lavkarbodiett som øker kolesterolet, svarer Tell.
Risikofaktorer
Forskerne fant for øvrig en signifikant økning av infarktpasienter med diabetes og med hjertesvikt. Det var også en tendens til at flere hadde høyt blodtrykk og kols, men forskjellen var ikke statistisk signifikant.
– Blant dem under 65 år som ble innlagt for hjerteinfarkt var økningen i disse fire risikofaktorene mer uttalt enn hos de eldre, sier Tell.
– Vet dere i hvilke aldersgrupper under 65 år det er minst reduksjon av infarkt?
– Nei, det er relativt få infarkttilfeller blant menn og kvinner under 65 år, så i denne studien vi har bare sett på alle yngre enn 65 år under ett, svarer Tell.

Powered by Labrador CMS