850.000 selvmord på verdensbasis

Hvert år tar minst 850.000 mennesker sitt eget liv, og selvmordsraten er økende.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det kommer frem i en fersk rapport, som er laget av Folkehelseinstituttet på oppdrag fra Norad. Rapporten er den første i en serie om globale helseutfordringer.

Ifølge rapporten lever om lag 650.000 millioner mennesker med psykiske lidelser som kan forebygges, blant annet angst og depresjon.

Selvmord er den nest viktigste årsaken til død i aldergruppen 10-24 år i verden, og er en av topp tre ledende årsaker til død i aldersgruppen 15-44 år. På verdensbasis ser selvmordsratene ut til å øke, advarer rapporten.

Trolig flere selvmord
Samtidig er verdens selvmordstall underestimert.

– Pålitelig registrering av selvmord er vanskelig å få til i land der vitale informasjonssystemer mangler helt eller er av dårlig kvalitet. I land der selvmord er sterkt sosialt stigmatisert som dødsårsak eller forbudt, blir selvmord gjerne registrert sammen med mange andre uspesifiserte dødsårsaker, skriver Folkehelseinstituttet i sin rapport.

En stor studie fra India konkluderte nylig med at selvmord forårsaker dobbelt så mange dødsfall som HIV/AIDS. I nær alle land, bortsett fra Kina, dør flere enn menn kvinner i selvmord.

Hovedårsak om noen år
I 2030 vil psykiske lidelser være hovedårsaken til verdens sykdomsbyrde ifølge rapporten, fordi man regner med at smittsomme sykdommer er bekjempet.

– Psykisk helse må inkluderes på bred basis i primærhelsetjenesten i alle land, slik at det også kan settes inn tiltak for å forebygge psykiske lidelser, sier underdirektør Helga Fogstad i Norad til bladet Psykisk helse.

– Norge må bidra
Nye tall fra en av verdens største studier av global sykdomsbyrde viser at depresjon i enda høyere grad enn før bidrar til uførhet i Nord-Afrika, Midtøsten, Sentral-Afrika og Sentral-Amerika.

– Tidligere trodde vi at selvmord var et slags vestlig fenomen, men tallene viser at selvmord er svært utbredt i fattige land. Dette er sterkt tabubelagt, og dermed blir problemet skjult fordi selvmord ikke blir rapportert og dermed ikke registrert, sier Fogstad.

Norad mener psykisk helse må løftes opp på agendaen for menneskerettigheter.

– I Norge har vi mye forskning på psykisk helse, og vi er opptatt av at forebygging må starte tidlig og gå på tvers av flere sektorer. Norge har mye å bidra med på dette feltet i global sammenheng, sier Helga Fogstad.

Powered by Labrador CMS