Krever lege til stede ved omskjæring

Regjeringen la i dag frem lovforslaget for rituell omskjæring i det offentlige helsevesenet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I lovforslaget som ble lagt frem for Stortinget i dag, foreslår helseminister Bent Høie at spesialisthelsetjenesten skal få ansvar for at det finnes et tilbud om rituell omskjæring.  

Inngrepet kan gjøres på offentlige sykehus eller på private klinikker etter avtale med det offentlige.

Inngrepet skal som hovedregel utføres av lege, men departementet åpner også for at andre enn leger kan utføre inngrepet i visse situasjoner. Dersom en jødisk Mohel (person med spesialutdannelse i å omskjære) skal utføre inngrepet, skal en lege være til stede. Alt annet vil være straffbart.

Egenbetaling
Nødvendig smertelindring blir påbudt, uten at departementet sier hva dette konkret innebærer.«Hvilken smertelindring som er påkrevd vil måtte bero på en konkret helsefaglig vurdering i hvert enkelt tilfelle» skriver departementet.

Ifølge forslaget skal det også innføres egenbetaling, men departementet vil komme tilbake til beløpet senere.

Regjeringens begrunnelse er at helsefaglig omskjæring vil hindre at gutter blir omskåret av ukyndige personer under helsefaglige forhold.

– For å hindre at norske guttebarn utsettes for helsefare er det nødvendig med en lovregulering på dette feltet. Nå sikrer vi at inngrepet blir utført på en forsvarlig måte av kompetent personell, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Ingen reservasjonsrett
Som varslet tidligere blir det ingen lovfestet rett for helsepersonell til å reservere seg mot å utføre inngrepet. I forslaget heter det samtidig at «det frarådes at det åpnes for mulighet til å pålegge helsepersonell å utføre eller assistere ved rituell omskjæring».

– Jeg føler meg trygg på at spesialisthelsetjenesten kan finne fram til gode praktiske løsninger slik at inngrepet tilbys, samtidig som det tas hensyn til helsepersonell som av samvittighetsgrunner finner det vanskelig å utføre inngrepet, sier Høie.

Stor motstand
Dermed blir det altså opp til de regionale helseforetakene å finne en løsning. Både urologer, barnekirurger og gynekologer har varslet sin motstand mot forslaget om rituell omskjæring i offentlig regi.

– Lovforslaget er i tråd med det vi snakket om i møtet med Høie. Jeg tror at helseforetakene vil velge å sette dette bort til private virksomheter, sier Jan Petter Odden, leder i Norsk barnelegeforening.

Som Dagens Medisin tidligere har skrevet, har verken Aleris eller Volvat planer om å ta på seg denne oppgaven.

Christian Beisland, leder i Norsk urologisk forening, har tidligere sagt til Dagens Medisin at helseforetakene blir nødt til å lete etter frivillige. Selv vil han ikke utføre et slikt inngrep det ikke er medisinsk indikasjon for. 

Årlig omskjæres omkring 2000 norske guttebarn, ifølge beregninger fra departementet. I dag finnes det ingen oversikt over hvordan og hvor disse inngrepene blir gjort.

Powered by Labrador CMS