Foto: Colourbox

Røykeslutt gir bedre psykisk helse

Å stumpe røyken fører til mindre depresjon, og færre symptomer på angst og stress. Livskvaliteten øker også, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forskerne ville undersøke hvilken endring som oppsto i den psykiske helsen hos de som sluttet å røyke, sammenlignet med de som fortsatte.

Økt livskvalitet
Studien er en metaanalyse av 26 studier. Engstelse, depresjon og stress gikk signifikant ned hos de som hadde stumpet røyken. De opplevde også en økning i livskvalitet.
Studien er publisert i BMJ.

Ifølge forskerne var effekten like stor hos personer med psykiske problemer som hos den generelle befolkningen. De så også at effekten var like stor eller større enn hvis disse personene isteden for å stumpe røyken, hadde begynt med antidepressiva.

Kan oppmuntre til røykeslutt
Forskerne påpeker at røyking er en stor risikofaktor for kreft og hjerte-kar-sykdom. Men sammenhengen mellom røyking og psykisk helse har ikke vært like klar.

Noen røykere sier de ikke vil slutte, fordi de mener røyking stabiliserer humøret deres, og får dem til å slappe av. Dette blir ofte brukt som argumenter for å fortsette å røyke, påpeker forskerne.

De mener denne nye kunnskapen kan oppmuntre flere røykere til å slutte.

Powered by Labrador CMS