Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
UBEVISST: Senterpartiets Kjersti Toppe mener politikere bør ta selvkritikk på at de ofte gjør ubevisste prioriteringer, som i saken om brystrekonstruksjon. Foto: Rune Thorstein

– Jeg hadde en litt uggen følelse da vi vedtok dette

Sps Kjersti Toppe om øremerkingen av midler til brystrekonstruksjon.

Publisert: 2014-03-21 — 09.15 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.08)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

I 2012 viste brystkreftrammede kvinner arrene sine utenfor Stortinget i protest mot lange ventetider for nye bryst. Daværende helseminister Jonas Gahr Større lyttet til aksjonistene og øremerket 50 millioner kroner til formålet. Dermed gikk ventetidene ned i hele landet.

Samtidig står andre pasientgrupper i plastikkirurgien fremdeles i lang operasjonskø, slik Dagens Medisin omtalte onsdag. Blant dem er ungdom med leppe-ganespalte som venter inntil fire år på avsluttende operasjon.  

En rekke fagfolk har uttalt seg kritisk til de øremerkede brystmidlene. Avdelingsoverlege Erling Bjordal ved plastikkirurgisk avdeling i Nord-Norge mener politikerne kvittet seg med «en plagsom pasientgruppe». Selv ville han prioritert dem med synlig avvik i ansiktet.

– Vi gjør ubevisste prioriteringer
– Var det riktig prioritering av den rødgrønne regjeringen å øremerke midler til brystrekonstruksjon, mens andre pasientgrupper ikke fikk tilsvarende løft?  

– Det var rett å løfte rekonstruksjon, men jeg hadde en litt uggen følelse da vi vedtok dette, at dette også kunne være en nedprioritering av andre pasientgrupper. Men siden det var friske midler, tenkte jeg at det ikke ville skvise ut andres behandling. Men om det var den pasientgruppen som sto først i køen, er jeg usikker på, sier Kjersti Toppe (Sp), første nestleder i Helse- og omsorgskomitéen på Stortinget.

På DM Arenas debattmøte om prioriteringer i helsetjenesten torsdag kveld, vedgikk Toppe at hun og kollegene ofte gjør ubevisste prioriteringer.

– Vi har en tendens til å bevilge penger til grupper med stor dramatikk og gode talsmenn. Den største kritikken til oss politikere er at vi ofte gjør ubevisste prioriteringer, uten at vi har tatt hele diskusjonen.

Angrer på ufullstendig debatt
– Angrer du på de øremerkede brystmidlene?

– Det var et behov, så jeg angrer ikke, men jeg angrer på at vi ikke hadde en større diskusjon om hvilke konsekvenser dette ville få. Vi gjorde vedtaket uten å vite det, sier Toppe.

Hun sier hun ser paradokset ved politiske øremerkede tiltak.  

– Jeg mener at ungdommer med leppe-ganespalte må få et bedre tilbud. Den rette måten å gjøre det på, kunne være et løft til plastikkirurgien generelt, sier Toppe.

150 millioner
Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, forsvarer øremerkingen.

– Et viktig poeng ved de ekstramidlene den rødgrønne regjeringen valgte å bruke på de lenge ventende brystkreftopererte, var å satse på oppbygging av kompetansen ved plastikk-kirurgiske miljøer ved sykehusene – nettopp for at det også skulle komme andre pasientgrupper til gode. Avdelingsoverlegen ved St. Olavs hospital bekrefter dette. Det er i så fall bra, sier Micaelsen.

Han sier Helse- og omsorgsdepartementet var tydelige på at brystrekonstruksjon ikke skulle gå utover annen virksomhet ved sykehusene, og viser til at det totalt ble bevilget 150 millioner kroner ekstra.

Kjos vil fjerne øremerking på sikt
Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, kritiserer den forrige regjeringen for ikke å ha handlet før.  

– Jeg mener at det som var kritikkverdig, var at den forrige regjeringen satt stille og så på at antall mennesker i helsekø økte hvert eneste år. Mange som burde fått hjelp, ventet i årevis, og slik skal vi ikke ha det. Derfor har H/FrP-regjeringen gitt sykehusene et kraftig økonomisk løft, sier Kjos.

Hun viser til fritt behandlingsvalg, øremerking til rusbehandling og psykiatri, samt rehabilitering.

– Grunnen til at vi øremerker, er selvfølgelig at når vi har lovet å løfte noen områder spesielt, så må vi faktisk også gjøre det. Det er ikke nok å sende mer penger, for så og skylde på helseforetakene dersom våre lovnader ikke følges opp av dem. Når køen og ventetiden går ned, kan vi fjerne øremerking som virkemiddel, sier Kjos.

Høyre: Opptatt av ventetider
Høyres Tone Wilhelmsen Trøen sier hun vil følge nøye med på ventetider for pasienter, også for leppegane-spaltepasienter.

– Jeg registrerer at flere av fagmiljøene slår fast at prioritering av brystrekonstruksjon, ikke har medført lengre ventelister for andre pasientgrupper. Samtidig forstår jeg behovet for rask kirurgisk behandling for unge med leppe/ganespalte. Høyre/FrP regjeringen er opptatt av å korte ned ventetider for alle pasienter, derfor styrket vi budsjettet for spesialisthelsetjenesten med totalt 2,7 milliarder kroner for 2014, sier Trøen.

– Vi mener også det er viktig å oppmuntre til nye løsninger for å sette pasienten i sentrum og redusere ventetider, sier Trøen.

Hun viser til brystkreftprosjektet «Hvis pasienten fikk bestemme» ved Oslo universitetssykehus, som Dagens Medisin tidligere har omtalt.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!