Regjeringen snur etter klagestorm

Leger som ikke tar sykmeldingskurset, vil likevel ikke miste retten til å sykmelde. – Klokt, sier fastlege Gisle Roksund.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

VANT FREM MED BOIKOTT: Gisle Roksund har hele tiden sagt at han ikke ville ta det obligatoriske sykmeldingskurset. Foto: Rune Thorstein

– Det framsto som en urimelig streng sanksjonsmulighet at man skulle kunne miste retten til å sykmelde ved å unnlate å ta et avgrenset kurs, sier statssekretær Kristian Dahlberg Hauge i Arbeids- og sosialdepartementet til Dagens Medisin.

Pålegget om å ta kurset for ikke å miste retten til å sykmelde, førte til protester fra leger som mente dette var et unødvendig tiltak. Flere leger har boikottet det obligatoriske kurset, og noen truet med å si fra seg retten til å sykmelde

Ved årsskiftet gikk legenes frist for å gjennomføre et obligatorisk kurs i sykmeldingsarbeid ut, men likevel sto fire av fem leger uten kursbevis.

Fremdeles har bare 6673 leger tatt e-læringskurset, samtidig som 1370 leger har sikret den nødvendige kompetansen på annen måte, ifølge NAV.

Ingen sanksjoner likevel
Nå har altså myndighetene snudd. I den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) heter det at det blir «ingen sanksjoner mot sykmeldere som ikke gjennomfører obligatorisk kurs i sykmeldingsarbeid».

Selv om regjeringen fremdeles omtaler kurset som obligatorisk, blir det altså i praksis gjort frivillig siden det ikke er sanksjonsmuligheter.

– Det er viktig at leger har god innsikt i sykmeldingsarbeidet, og kompetanseheving er en sentral del av dette. I forbindelse med den nye IA-avtalen videreføres plikten til å gjennomføre kurset, men sanksjonene ved manglende etterlevelse faller bort. Det er gjennomgående ved den nye IA-avtalen at man går fra et kontroll- og sanksjonsregime og mer over til et tillitsbasert system. Det forutsettes derfor fortsatt at legene oppfyller plikten til å gjennomføre kurset, selv om sanksjonsmulighetene faller bort, sier Hauge.  

– Klokt
Giske Roksund, fastlege i Skien og tidligere leder av Norsk forening for allmennmedisin, er en av legene som tidlig sa fra at han ikke kom til å ta kurset.

– Dette er en klok beslutning. Utvikling av kunnskap og ferdigheter i sykmeldingsarbeid hører hjemme i det vanlige videre- og etterutdanningsopplegget for legene, sier Roksund til Dagens Medisin i dag.

Han får støtte fra Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

– Det er klokt tenkt. Vi har hele tiden sagt at læringseffekten av påtvungne kurs er minimal. Man kan ikke tvinge på folk kunnskap man ikke anser som nødvendig selv, sier Hermansen.

– Nyttig for uerfarne
Legeforeningen har tidligere oppfordret sine medlemmer til å ta kurset, og Hermansen understreker at det er et godt kurs.

– Kurset er i seg selv bra for nye kolleger og uerfarne sykmeldere, så det er fint at kurset er tilgjengelig. Vi legger kurset inn i grunnutdanningen for spesialitet i allmennmedisin, og håper helseforetakene også anbefaler nye kolleger å ta det, sier Hermansen.

Powered by Labrador CMS