Foto: Colourbox

Ftalater øker risikoen for for tidlig fødsel

Ftalater brukes i blant annet kosmetikk og PVC-holdige materialer. En ny studie viser at kvinner som eksponeres for ftalater i graviditeten har økt risiko for å føde for tidlig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den amerikanske studien er publisert i JAMA Pediatrics.

Ftalater brukes i mange typer forbrukerartikler. Målet med studien var å undersøke sammenhengen mellom eksponering for ftalater i graviditeten, og for tidlig fødsel. Noen ftalater er mistenkt for å ha hormonforstyrrende effekter.

Høyere forekomst
Studien viste at kvinner som hadde født for tidlig hadde en signifikant høyere forekomst av ftalatmetabolitter i urinen enn kvinner som fødte til normal tid. 130 kvinner som fødte for tidlig ble sammenlignet med 352 kvinner som fødte til termin.

Forskerne konkluderer derfor med at gravide skal unngå eksponering for ftalater.

Verst for foster og barn
Professor Niels E. Skakkebæk ved danske Rigshospitalet sier til ugeskriftet.dk at dette er et vesentlig bidrag til utforskningen av hormonforstyrrende stoffer.

Han minner om at det er mange forskjellige ftalater, og at noen ser ut til å være mer giftige enn andre. Han mener det er spesielt bekymringsverdig at foster og barn utsettes for stoffene, siden noen ftalater ser ut til å være spesielt giftige for organismer under utvikling.

Powered by Labrador CMS