«Dulting» gir bedre helse

Med et økende fedmeproblem i Norge er det på tide å tenke nytt for å skape atferdsendring. Positive insentiver - såkalt «nudge» eller «dulting - er bedre enn påbud og forbud når det gjelder å løse helseproblemer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Bjarte Reve, kommunikasjonsdirektør ved Akershus universitetssykehus/CCO Young Global Leader 2009-14, World Economic Forum
HVORDAN KAN vi oppfordre til positive handlinger som forbedrer egen helse? Ved Akershus universitetssykehus (Ahus) ser vi at dulting virker. Ansatte og besøkende velger sunn mat i kantinen og samtidig bidrar de til varme skolemåltid i Etiopia etter at vi innførte programmet «Table for Two».
Omtrent halvparten av voksne menn i alderen 40-45 år er i dag overvektige, ifølge Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Vi har et økende fedmeproblem i Norge. Trenden fortsetter til tross for at ekspertene oppfordrer oss til mer trening og et bedre kosthold.
ENKELT KONSEPT. Det er på tide at vi tenker nytt. Positive insentiver for å skape atferdsendring - såkalt «nudge» eller «dulting» - bør være veien å gå.
Én milliard av jordas syv milliarder innbyggere lider i dag av underernæring. Paradoksalt nok lider også en milliard av overernæring og fedmerelaterte sykdommer. «Young Global Leaders»-nettverket i World Economic Forum startet «Table for Two» for å endre på dette.
Konseptet er kjempeenkelt. Du betaler to kroner ekstra for et sunt måltid, for eksempel salat eller en sunn varmrett med mye grønnsaker, og pengene går direkte til et næringsrikt skolemåltid i et afrikansk land.
FLINKERE ELEVER. Table for Two har blitt en internasjonal suksess, og i dag deltar 600 selskaper, universiteter, restauranter og offentlige virksomheter i land som USA, Storbritannia, Sveits, India, Taiwan, Sør Korea, Hong Kong, Italia og Norge.
Davos-møtet, som finner sted i januar hvert år, deltar også i Table for Two.
Så langt har Table for Two-konseptet servert skolebarn i blant andre Uganda, Rwanda og Etiopia 50 millioner måltider - og ført til bedre skoleprestasjoner for disse barna. Mer enn 100.000 barn får daglig sitt varme skolemåltid gjennom Table for Two, og skolene har doblet antallet elever som møter til undervisning. Elevene gjør det også bedre i nasjonale prøver.
SUNNE BIDRAG. Ved Ahus lanserte vi Table for Two den 9. januar 2012 i vår sykehuskantine, som den første nordiske virksomheten. I 2013 sørget vi for over 66.000 måltider og over 130.000 kroner til varme skolemåltid i Etiopia.
Lovisenberg sykehus og Sykehuset Østfold deltar også i Table for Two. Vi håper flere norske helseinstitusjoner og virksomheter ønsker å delta.
Måltidene fra Ahus går til seks skoler i Addis, Etiopia. I 2013 fikk 1000 av de fattigste skolebarna i Addis Abeba et varmt skolemåltid hver dag. Lærerne rapporterer om skolebarn som lærer bedre, har mer ro i timene, og som har bedre helse.
HELSE UTEN PÅBUD. Konseptet gir en meget effektiv bruk av ressurser. I 2013 kostet det cirka to kroner for hvert varme skolemåltid som ble donert gjennom Table for Two i Etiopia.
Et måltid for et annet måltid betyr også at du spiser din sunne mat i visshet om at noen skolebarn faktisk blir mette i dag.
Følelsen av å velge å gi noen et måltid de ellers ikke ville ha fått, er sterkere enn om vi hadde innført Table for Two som påbud.
THE NUDGE THEORY. Richard Thaler er mannen som står bak «The Nudge Theory», der nøkkelen til suksess er frivillig oppmuntring til positive handlinger, ikke forbud og advarsler. Barack Obama og David Cameron har omfavnet teorien og etablert egne «nudge teams», som skal komme opp med lure insentiver for å løse helserelaterte utfordringer.
I Sverige har Rolighetsteorin.se lyktes med det samme da de ville få flere til å velge trappen i stedet for rulletrappen på T-banen? Riktig nok står et kommersielt firma bak, men konklusjonen er den samme. Her ble verken rulletrappen fjernet eller forbudsskilt satt opp. Nøkkelen til suksess var å gjøre om trappen til pianotangenter slik at det ble gøy å gå opp trappen: Man spiller seg opp trappen fordi det er gøy, men motivet bak tangentene er å få folk til å bevege seg mer.
SMARTE LØSNINGER. Den samme gruppen står også bak et tiltak for å redusere fart på en veistrekning. En fotoboks som tar bilde av deg når du ikke kjører for fort, ble satt opp. Sjåførene som holder fartsgrensen, blir fotografert og deltar automatisk i et eget lotteri.
Ikke overraskende ble resultatet en betydelig fartsreduksjon.
Også i Norge bør vi tenke nytt. I mellomtiden fortsetter vi å spise sunt ved Ahus.
Les mer: Table for Two kan du lese mer om på http://www.tablefor2.org/home
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 03/2014

Powered by Labrador CMS