DET NYTTER: Tor Ole Klemsdal ved OUS sier livsstilsendringer fortsatt har et enormt potensiale. Foto: Målfrid Bordvik

- Enkeltkonsultasjoner med gode råd uten effekt

Hvis pasienten følger livsstilsråd kan risikoen for hjerneslag reduseres med 90 prosent. – Men dette krever oppfølging fra legen, sier overlege Tor Ole Klemsdal ved OUS.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/OSLO KONGRESSENTER: Den 2. nasjonale konferansen om hjertet og hjernen, arrangert av professor David Russel, ble innledet i dag. Blant foredragsholderne var overlege ved preventiv kardiologi ved Oslo universitetssykehus, Tor Ole Klemsdal.

Han viste til at antall dødsfall innen hjertesykdom og hjerneslag er drastisk redusert med cirka 75 prosent de siste 40 årene. Hovedårsaken til dette er bedre risikofaktorer i befolkningen fremfor bedre behandling.

Mye kan gjøres uten medisiner
Han ser en positiv utvikling ved at færre røyker, og at blodtrykket og kolesterolnivået går nedover i befolkningen. Likevel er vi ikke i mål med forebyggende tiltak, understreket Klemsdal.

Kolesterol, røyking og høyt blodtrykk er blant de viktigste årsakene til hjerteinfarkt og hjerneslag.

- Ved å ikke røyke halverer man risikoen for hjerneslag, ved å holde vekten nede reduseres risikoen med 23 prosent og daglig aktivitet redusere risikoen med 30 prosent. Gjør man alle disse tingene, i tillegg til et moderat alkoholinntak, kan man redusere egen risiko med 90 prosent. Dette er altså i høyeste grad forebyggende tilstander og har lite med medisinering å gjøre, sier Klemsdal.

Krever oppfølging
Men dette krever også en innsats fra helsepersonellets side, understreket overlegen.

- Enkeltkonsultasjoner med såkalte gode råd har ikke målbar effekt i det hele tatt. Hvis vi virkelig vil gjøre noe må vi følge opp pasienten, for eksempel ved at sykepleiere ringer hjem til pasienten og spør hvordan det går med røykeslutt, sier han.

Han sier livsstilsendringer har et enormt potensiale, blant annet er det solid dokumentasjon av treningseffekt.

Anbefaler middelhavskosthold
- Når det gjelder diett vet vi at inntak av grønnsaker, nøtter og middelshavskosthold kommer fordelaktig ut, mens transfett og mat med høy glykemisk indeks er skadelig.

Klemsdal viser til at røykeslutt-programmer nytter, men etterlyser også en mer effektiv strategi mot overvekt og diabetes.

Powered by Labrador CMS