- Ikke ideelt

- Vi er klar over at dette ikke er en ideell situasjon, svarer Helsedirektoratet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Se også: Bryter reglene - gir ut gratis parasittmedisin
For å få refusjon for utgifter til legemidler etter Folketrygden, er det i dag et vilkår at det er behov for langvarig behandling.
I det nye forslaget, som Helse- og omsorgsdepartementet nylig har hatt på høring, modifiseres kravet om langvarighet mens det legges større vekt på alvorlighet.
- Den foreslåtte endringen gjør det mulig å yte individuell refusjon for kortvarig behandling dersom det foreligger risiko for langvarig behandling. For noen av tropesykdommene vil det, som følge av denne endringen, være mulighet til å yte refusjon, men ikke alle, sier Erik Hviding, avdelingsdirektør for helseøkonomi i Helsedirektoratet.
Hvis endringene vedtas, kan de innføres tidligst i januar neste år.
- Har forståelse
Inntil regelendringene kommer på plass, har ikke Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) grunnlag for å dekke utgiftene til slike legemidler, opplyser Helsedirektoratet.
- Vi har forståelse for at sykehuset, i påvente av regelverksendringene, velger å betale for legemidlene slik at pasientene kan gjennomføre behandlingen som startes i sykehuset, sier Marit Endresen, avdelingsdirektør for legemidler i Helsedirektoratet.
- Helsedirektoratet er klar over at dette ikke er en ideell situasjon og forventer at sykehuset sørger for en forsvarlig behandling og informasjon til de pasientene dette gjelder, understreker hun.
Overlege Mogens Jensenius er glad for at flere av de alvorlige tropesykdommene vil bli inkludert i endringsforslaget, men mener det burde gjelde hele pasientgruppen.
Risikofylt
Avdelingsdirektør ved OUS, Dag Kvale, registrerer at Helsedirektoratet gir en stilltiende aksept i sitt svar.
- For oss er dette en ugrei ordning fordi vi fungerer som et reserveapotek, sier han.
Hvis infeksjonslegene skulle vært «harde» og fulgt vanlig praksis med resept i hånden, kan det oppstå livstruende situasjoner, påpeker Kvale.
- Det er risikofylt å skrive ut en resept og overlate til pasienten, som kanskje bor på asylmottak, å hente ut medisin til flere tusen kroner. Et uskyldig sår som ikke vil gro kan uten behandling utvikle seg til systemsykdom og bli svært alvorlig, sier Kvale.
Dagens Medisin 02/2014

Powered by Labrador CMS