Legens ord avgjør medisin-effekt

Placebo-piller hadde like god effekt som vanlig medisin når legen uttrykte en positiv forventning til medisinen, viser undersøkelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Foto: Colourbox

Amerikanske forskere har undersøkt hvordan 66 forsøksdeltakere med regelmessige migreneanfall reagerte på en positiv eller negativ forventning til medisinen fra legens side.

Ved seks migreneanfall fikk forsøkspersonene enten en vanlig migrenepille eller en falsk placebopille, samtidig med en verdiladet beskjed fra legen:

* «Pillen er en placebopille og vil ikke virke»

* «Pillen er migrenemedisinen Maxalt og vil hjelpe»

* «Det er enten en placebopille eller en migrenepille, og det er derfor 50 prosent sjanse for at pillen vil virke».

Etter hver behandling ble deltakerne spurt i hvilken grad de hadde opplevd bedring. Resultatene viser at pasientene var mer fornøyd i tilfellene hvor legen hadde uttrykt en positiv forventning til medisinen.

Bedring med placebo
Ikke overraskende fikk deltakerne det aller best når legen sa at det var en migrenepille, og dette også stemte. Men personene rapporterte like god effekt i tilfellene når legen sa en placebopille var en migrenepille, som når en migrenepille var en placebopille.

Placebomedisinen fikk altså like stor effekt som den riktige medisinen, utelukkende på grunn av beskjeden fra legen.

Det er forskere fra Harvard University, Plymouth University og Endicott College som står bak undersøkelsen, som nylig er publisert i Science Translational Medicine.

Legens autoritet kan påvirke resultatet
Selv når deltakerne visste at de fikk en placebotablett, var de mer positive enn hvis de ikke hadde fått medisin. Legebesøket i seg selv ser altså ut til å lindre migrenepasientenes hodepine. Forskerne kan ikke utelukke at noe av forklaringen kan være at deltakerne rapporterer en forbedring fordi de gjerne vil svare det de tror legen vil høre.

- Undersøkelsen viser hvordan informasjonen pasienter får fra legen, påvirker måten de rapporterer forbedring på. Men forskerne kan ikke slå fast om deltakerne faktisk får det bedre, eller om effekten alene skyldes pasientens høflighet overfor legen, sier professor Asbjørn Hrobjartsson til videnskab.dk.

Powered by Labrador CMS