Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Foreslår forskningsnettverk i allmennmedisin

Det bør opprettes forskningsnettverk innen allmennmedisin og tannhelsetjenesten, er konklusjonen i en rapport til Helsedirektoratet.

Annons:

I desember 2012 ga Helsedirektoratet en styringsgruppe i oppdrag å utrede grunnlaget for å opprette forskningsnettverk i allmennmedisin og tannhelsetjenesten etter modell fra tilsvarende nettverk i utlandet. Nå er rapporten klar.

Modell fra Skottland
Forskningsleder Guri Rørtveit ved Allmennmedisinsk forskningsenhet ved Uni Helse, har ledet styringsgruppen.

Styringsgruppen foreslår å opprette forskningsnettverk etter modell fra Skottland med et felles, sentralt nettverk som har koordinerende funksjoner.

Videre foreslår de å opprette fire regionale nettverk i allmennmedisin og et nasjonalt nettverk i tannhelsetjenesten.

Ifølge rapporten bør rundt 50 allmennpraksiser være tilknyttet hvert av de allmennmedisinske nettverkene, og cirka 100 tannklinikker tilknyttet tannhelsenettverket. 

Nettverk som virkemiddel
Arbeidet for å opprette forskningsnettverk i de to tjenestene er et svar på dagens og morgendagens utfordringer når det gjelder utvikling av kunnskap for primærhelsetjenesten og tannhelsetjenesten, skriver styringsgruppen i sin rapport.

Rapporten tar blant annet utgangspunkt i at det trengs mer forskning og samhandling i tannhelsetjenesten og i allmennmedisin, at logistikk ved datainnsamling i disse desentraliserte tjenestene er spesielt krevende.

Styringsgruppen mener forskningen trenger et løft både hva gjelder omfang, kvalitet og klinisk relevans, og at forskningsnettverk er et vesentlig virkemiddel for å nå dette målet, skriver Uni Helse.

37 millioner årlig
Driften av fullt utviklet modell, med sentralt nettverk, fire lokale allmennmedisinske nettverk  og ett lokalt tannhelsenettverk, anslås å koste cirka 37 millioner kroner årlig.

I rapporten foreslås en oppstartperiode hvor det opprettes kun to lokale nettverk i allmennmedisin, med utvidelse til full drift fra cirka 2020.

Årlige kostnader for oppstartsperioden beregnes å være på cirka 25 millioner kroner.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!