Foreslår forskningsnettverk i allmennmedisin

Det bør opprettes forskningsnettverk innen allmennmedisin og tannhelsetjenesten, er konklusjonen i en rapport til Helsedirektoratet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I desember 2012 ga Helsedirektoratet en styringsgruppe i oppdrag å utrede grunnlaget for å opprette forskningsnettverk i allmennmedisin og tannhelsetjenesten etter modell fra tilsvarende nettverk i utlandet. Nå er rapporten klar.
Modell fra Skottland
Forskningsleder Guri Rørtveit ved Allmennmedisinsk forskningsenhet ved Uni Helse, har ledet styringsgruppen.
Styringsgruppen foreslår å opprette forskningsnettverk etter modell fra Skottland med et felles, sentralt nettverk som har koordinerende funksjoner.
Videre foreslår de å opprette fire regionale nettverk i allmennmedisin og et nasjonalt nettverk i tannhelsetjenesten.
Ifølge rapporten bør rundt 50 allmennpraksiser være tilknyttet hvert av de allmennmedisinske nettverkene, og cirka 100 tannklinikker tilknyttet tannhelsenettverket. 
Nettverk som virkemiddel
Arbeidet for å opprette forskningsnettverk i de to tjenestene er et svar på dagens og morgendagens utfordringer når det gjelder utvikling av kunnskap for primærhelsetjenesten og tannhelsetjenesten, skriver styringsgruppen i sin rapport.
Rapporten tar blant annet utgangspunkt i at det trengs mer forskning og samhandling i tannhelsetjenesten og i allmennmedisin, at logistikk ved datainnsamling i disse desentraliserte tjenestene er spesielt krevende.
Styringsgruppen mener forskningen trenger et løft både hva gjelder omfang, kvalitet og klinisk relevans, og at forskningsnettverk er et vesentlig virkemiddel for å nå dette målet, skriver Uni Helse.
37 millioner årlig
Driften av fullt utviklet modell, med sentralt nettverk, fire lokale allmennmedisinske nettverk  og ett lokalt tannhelsenettverk, anslås å koste cirka 37 millioner kroner årlig.
I rapporten foreslås en oppstartperiode hvor det opprettes kun to lokale nettverk i allmennmedisin, med utvidelse til full drift fra cirka 2020.
Årlige kostnader for oppstartsperioden beregnes å være på cirka 25 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS