Førstegangsfødende økt risiko fra 30 år

Ny forskning viser at risikoen ved å føde sitt første barn øker så tidlig som fra fylte 30 år.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Tidligere ble førstegangsfødende regnet for å være «eldre» fra 35 år, men forskere fra Norge og Sverige argumenterer nå for at denne grensen bør settes lavere.  

For tidlig fødsel
I den nye studien har forskere fra Karolinska Institutet i Sverige og Universitetet i Bergen sett på data for nær én million førstegangsfødende i de to landene.

Risiko for komplikasjoner hos barnet blant kvinner i aldersgruppene 30-34 år, 35-39 år og eldre enn 40 år, ble sammenlignet med en gruppe av yngre kvinner på 25-29 år.

Resultatene viste at risikoen for prematur fødsel, lav fødselsvekt, lav Apgar-skåre og perinatal død økte allerede fra kvinnen er 30 år.

Overrasket
- Vi ble overrasket over at risikoen for visse utfall økt på en slik relativt tidlig alder. For kvinner individuelt er det liten risiko, men for samfunnet som helhet vil det være et betydelig antall «unødvendige» komplikasjoner fordi så mange kvinner får barn etter 30 år. Det vil derfor være lurt å informere både kvinner og menn, også i skolen, om hvor viktig alder er for barnefødsel, sier Ulla Walden, professor ved Institutt for kvinner og barns helse ved Karolinska Institutet  i en pressemelding.

Studien er nylig publisert i Obstetrics and Gynecology. Forskerne vil nå undersøke konsekvensen av å føde sitt andre og tredje barn etter fylte 30 år.

Les hele studien her

Powered by Labrador CMS