Vil avskaffe sykmeldingsordningen

Fastlege Ole Henrik Krat Bjørkholt vil ha slutt på legers sykmeldingsansvar og innføre 365 egenmeldingsdager.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

MOT SYKEMELDING: Ole Henrik Krat Bjørkholt er fastlege i Drammen. Foto: Privat

Ole Henrik Krat Bjørkholt, fastlege i Drammen, er lei av å skrive sykmeldinger og mener det ikke har noen hensikt.

– Den evinnelige attestskrivingen tjener ikke noen annen nytte enn å opprettholde illusjonen om at vi alle bidrar til nedsatt sykefravær.  Hver enkelt person vet om de kan gå på jobb eller ikke. Det skal ikke avgjøres av en lege, sier Bjørkholt.

Han viser til det regjeringsoppnevnte Almlid-utvalget, som i 2011 foreslo fri egenmelding på bakgrunn av Mandalsprosjektet. Prosjektet viste at sykefraværet gikk ned da kommunen ga de ansatte rett til full egenmelding.

Vil ha flere prøveprosjekt
Bjørkholt, som sitter i styret i Allmennlegeforeningen, vil kjempe for at AF og senere Legeforeningen går inn for å avskaffe legemeldt fravær. Han understreker at legen likevel bør ha en rådgivende rolle overfor pasienten om hvorvidt vedkommende bør jobbe eller ikke.

– Det er ikke slik at jeg mener det er uviktig å bringe mennesker raskt tilbake i jobb, tvert om tror jeg dette er helsefremmende. Vi behøver bare ikke å skrive det i «meldingsboka».

– Hvor realistisk er forslaget ditt?

– Det mest realistiske er å begynne med flere prøveprosjekt. Et fylke burde hatt et prosjekt over noen år, slik at tilfredshet blant pasienter, arbeidsgiver lege og samfunnsøkonomiske hensyn kan vurderes.

Pasienter kan bli presset
– Frykter du at en slik ordning vil bli misbrukt?

– Det vil nok være noen fuskere, men de får vi ikke tak i uansett. Hvis noen sier de har vondt i ryggen og simulerer symptomer,  får ikke legen gjort noe med det i dag heller.

Bjørkholt er derimot bekymret for at reelt syke pasienter kan bli presset til å gå på jobb når de mister legens hjelp overfor arbeidsgiver.

– Det gjelder særlig ressurssvake pasienter som ikke har selvtillit til å stå imot presset fra arbeidsgiver, og som derfor møter på jobb selv om de av helsemessige årsaker ikke burde.

Kostnadsbesparende
Han mener likevel at muligheten for å spare hundrevis av legeårsverk og tusenvis av årsverk i Nav, veier opp for dette.

– Vi fastleger får ganske godt betalt for å delta i dialogmøter med Nav og for å skrive attester. Jeg har dermed ingen «fagforeningspolitiske» årsaker til å fjerne sykmeldingsordningen. Men det føles unødvendig, tidkrevende og oftest meningsløst. Det bidrar også til økte ventetider på det vi er utdannet til, nemlig å diagnostisere, behandle og hjelpe syke, sier han.

Vil vurdere forslaget
Kari Sollien
, leder av Allmennlegeforeningen, vil ikke avvise forslaget fra Bjørkholt.

– Dette er ett av flere virkemidler som diskuteres internt, og vi er ikke ferdig med prosessen. Vi er ikke negative til noen tiltak når det gjelder sykefraværsarbeid, men alle tiltak må testes og evalueres grundig før de gjennomføres, sier Sollien.

Hun understreker at det finnes mange mulige mellomløsninger mellom tre og åtte egenmeldingsdager, som er vanlig i dag, og de foreslåtte 365.

Powered by Labrador CMS