Legen har «sprøyteskrekk», men pasienten trenger hjelp - nå

Hun er søvnløs. Hun er særs gravid - og har vondt i armen. Hun trenger hjelp. Nå!

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Alexander Wahl, spesialist i allmennmedisin og redaktør for primærhelse, Helsebiblitoteket.no
DET ER vel kjent at gravide har en tendens til å utvikle carpal tunnel-syndrom. Nervus medianus kommer i en skvis ved håndleddet når den vordende mor begynner å få væskeretensjon. Tilstanden går som oftest over etter forløsning, men kan lindres.
Det er ikke det at jeg ikke vil hjelpe, men jeg vrir meg litt på stolen: Jeg har aldri satt en sprøyte i carpaltunnellen før.
SPRØYTE - NÅ! Dette illustrerer et generelt problem. Under legeutdanningen lærte vi om mange betennelser som kan behandles med steroidinjeksjoner, men vi så dem sjeldent - og fikk aldri øvd.
Så mang en lege har stått alene med sin første pasient med supraspinatustendinose - eller subacromial bursitt - og visst at her er det nåla som gjelder. Man må ha langtidshukommelse og et visst sett med cowboygener før man i det hele tatt tenker på å trekke opp sprøyten. Denne cowboyen skjelver i sadelen.
Jeg prøver å kjøpe tid og forteller henne at tilstanden snart vil gå over - hun har jo bare én måned igjen til termin. Raskt blir jeg korrigert: Én måned med smerter er en uakseptabel evighet. Hun vil ha sprøyte, nå!
«MOMMY THUMB». Pasientpreferansene er ikke til å ta feil av. Jeg foretar noen medianustester for å bekrefte min hypotese, mens jeg tenker på de lange spesialistkøene. Til min overraskelse får jeg ikke napp på mine undersøkelser. Hun har ikke medianusplager, men derimot smerter på radialsiden overfor håndleddet.
Hun er mitt første møte med «mommy thumb» - før hun har blitt mommy.
Et mer kjent navn på lidelsen er Quervains tenosynovitt - seneskjedebetennelse til tommelsenene extensor pollicis brevis og abductor pollicis longus. Professor Fritz de Quervain var mest kjent som en spesialist på skjoldbruskkjertelen. Han var en pioner i bekjempelsen av struma med innføringen av jod i bordsaltet i det fiskefattige innlandet Sveits, men i 1895 beskrev han denne seneskjedebetennelsen.
GRAFISK SØK. Senere har andre smertetilstander i underarmene blitt beskrevet. Ved vurdering av smerter på dorsalsiden av armen, bør man også ha i mente muligheten for intersection syndrom tenosynovitt. Man er da øm og noe hoven, fire centimeter proksimalt for håndleddet på dorsalsiden.
En annen sjelden mulighet ved tommelsmerter er cheiralgia parestetica (press mot superfisiell gren av n radialis) som gjerne oppstår dersom man har fått satt på trange håndjern. Men min gravide pasient kom ikke fra glattcella, og mitt problem består: Hvordan setter jeg en sprøyte mot Quervains tenosynovitt?
JEG FANT, JEG FANT! Heldigvis gir Helsebiblioteket.no tilgang til UpToDate, et av verdens største elektroniske medisinske oppslagsverk. Med pasienten til stede foretok jeg et søk samtidig som jeg krysset av boksen for «graphic» og - jeg fant, jeg fant. Et bilde åpenbarte seg med instruksjon over akkurat hvor man skulle sette spissen av kanylen.
Slike detaljerte veiledninger finner man for en rekke andre bursitter og tendinoser i oppslagsverket også.
Med noe mindre sprøyteskrekk satte jeg steroidinjeksjonen iblandet litt xylocain. Effekten var formidabel, og til og med husbonden takket meg ved en senere anledning. Han har gitt meg kallenavnet «Dr. Needle».
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 18/2013

Powered by Labrador CMS