Trening gjør blodårene flere år yngre

Syv uker med sunt kosthold og trening hos personer med sykelig overvekt bidrar til at hovedpulsåren oppfører seg som om den var fem år yngre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette viser doktoravhandlingen til lege og forsker Njord Nordstrand, som disputerer torsdag. Han er lege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og forsker tilknyttet Universitetet i Oslo.
Sammenligner med kirurgi
I den første delen av avhandlingen sammenlignes stivheten i hovedpulsåren hos sykelig overvektige etter en lavkaloridiett eller livsstilsbehandling med sunne kostholdsvaner og trening.
Til tross for en større vektnedgang i lavkalorigruppen enn i livsstilsgruppen, var hovedpulsåren uendret etter syv ukers oppfølging.
I livsstilsgruppen ble hovedpulsåren derimot betydelig mykere og oppførte seg som om den var fem år yngre.
Blodtrykk mest ned ved operasjon
Den andre delen av avhandlingen har sammenlignet hvordan døgnvariasjonen i blodtrykk endrer seg hos sykelig overvektige personer ett år etter henholdsvis fedmeoperasjon (gastrisk bypass) ved Sykehuset i Vestfold og livsstilsbehandling ved rehabiliteringssenteret Evjeklinikken.
To av tre hadde ved studiestart høyt blodtrykk også om natten. Ved kontrollmålinger ett år etter hadde kirurgigruppen betydelig større reduksjon av blodtrykk gjennom døgnet enn livsstilsgruppen – selv om sistnevnte også oppnådde en senkning av blodtrykket.
Fysisk aktivitet viktig
Nordstrand understreker viktigheten av ikke ensidig å rette oppmerksomheten mot færre kalorier og vektnedgang, men også mot sunne vaner og mer fysisk aktivitet.
– Fysisk inaktivitet og usunn mat øker risikoen for hjerte- og karsykdom, uavhengig av vekt. En person som spiser mindre, men fortsatt usunt, vil gå ned i vekt. Dette vil naturligvis minske litt av risikoen for sykdom, men denne risikoen reduseres ytterligere ved å legge om kostholdet og øke den fysiske aktiviteten, sier Nordstrand.

Powered by Labrador CMS