Flere yngre mottar omsorgstjenester

De siste årene har andelen av de yngre som mottar omsorgstjenester, økt, og utgjør nå 38 prosent av alle mottakere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Blant de totalt 271.530 personene som mottok omsorgstjenester ved utgangen av fjoråret, var 38 prosent yngre enn 67 år.
Andelen av de yngre har økt de siste årene, opplyser Helsedirektoratet, som viser til rapporten fra Statistisk sentralbyrå med data fra IPLOS-registeret for 2012. 
Mange tjenester
Omsorgtjenestene er mange og inkluderer blant annet dagsenter, praktisk bistand, hjemmesykepleie, støttekontakt, trygghetsalarm, sykehjemsopphold og rehabilitering.
Rapporten viser at veksten i antallet brukere fra 2007 til 2012 i hovedsak har vært i de yngre aldersgruppene. De yngre utfjorde i fjor 38 prosent av tjenestemottakerne, mot 33 prosent i 2007.
Antallet eldre som mottar pleie- og omsorgstjenester, har vært nærmest konstant, på om lag 170.000 brukere ved utgangen av hvert år i perioden.
Andelen av eldrebefolkningen som mottar en omsorgstjeneste, har gått ned fra 28 prosent i 2007 til 25 prosent i fjor.
Flest på institusjon

Mer enn seks av ti tjenestemottakere som døde i fjor, var innskrevet på institusjon. Drøyt halvparten av de som døde, mottok ingen omsorgstjenester fem år tidligere.
Hver tredje mottar hjemmesykepleie eller praktisk bistand de siste leveårene.
Samhandling
Samhandlingsreformen har medført økt gjennomstrømning på korttidsplassene i kommunene. Årsaken ligger trolig i at disse plassene ofte benyttes til å ta imot utskrivingsklare pasienter fra sykehus.
Pasientene ligger i dag kortere tid på sykehuset i påvente av et tilbud i kommunen. Hva som er en optimal gjennomstrømming, vil avhenge av brukergrupper og utbygging av hjemmetjenester og andre institusjonstjenester, skriver Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS