VIL LÆRE: Legestudentene Andrea Brodahl og Knut Ørnes skal ha to uker praksis på Akerselva sykehjem. Ingen av dem har jobbet på sykehjem før. Her er de i samtale med en beboer. Foto: Vidar Sandnes

Legestudenter i praksis på sykehjem

Disse studentene er pionerer i et nytt prosjekt i Oslo. Kommunen håper praksisperiode på sykehjem vil lette rekrutteringen av sykehjemsleger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Det er en stor begivenhet for sykehjemsetaten når vi nå påtar oss å være en læringsarena for legestudenter, sa etatsdirektør Per Johannesen da han ønsket syv medisinstudenter velkommen til Akerselva sykehjem mandag morgen.

Legestudentene, som er i sitt siste studieår, skal ha praksis på sykehjem i to uker. Pilotprosjektet er et samarbeid mellom Oslo kommune og Universitetet i Oslo. Ifølge etatsdirektøren er Oslo først i landet med sykehjemspraksis over to uker.

– Vet lite om det å være sykehjemslege
– Dette er et nytt felt for meg, som jeg ønsker å lære mer om. Jeg er åpen for hva jeg vil jobbe med i fremtiden og sonderer terrenget, sier Andrea Brodahl (29), en av studentene som har meldt seg frivillig til å delta i prosjektet.

Sammen med medstudent Knut Ørnes (28) skal hun de neste to ukene ha sitt arbeidssted på Akerselva sykehjem på Bjølsen i Oslo. Resten av klassen har praksis på sykehus, men Ørnes tror han vil lære mer av å være på sykehjem, hvor sykehjemslegene skal være praksislærere.

– Jeg vet lite om hva det vil si å være sykehjemslege, vi har hatt lite om det på studie. Uansett hva man skal jobbe med senere tror jeg det er nyttig å lære teknikker for å møte gamle mennesker, sier Ørnes, som mener praksisperiode på sykehjem bør bli et tilbud til alle medisinstudenter.

Skal inn i studieplanen
Det håper også professor Elin Olaug Rosvold ved Universitetet i Oslo, som har ansvaret for det faglige innholdet i prosjektet.  Hun presenterte ideen for Oslo kommune for ett år siden, og er godt fornøyd med at tilbudet iverksettes allerede nå. Det var flere søkere enn plasser i prosjektet.

– Sykehjemsmedisin har vært en mangelvare på medisinstudiet, men er en viktig del av primærhelsetjenesten. Det er viktig å få lært studentene den alminnelige medisinen, som også er nyttig for dem som blir sykehusleger, sier Rosvold til Dagens Medisin.

I første omgang skal syv studenter ha praksis ved tre sykehjem i Oslo (Akerselva sykehjem, Furuset sykehjem og Oppsalhjemmet). Prosjektet skal gradvis utvides, og Rosvold håper tilbudet vil omfatte alle medisinstudenter i Oslo innen to år.

– I 2015 skal praksisperiode på sykehjem bli en del av den nye studieplanen, og 100 studenter skal i slik praksis hvert halvår.

Håper på rekrutteringsløft

Byråd for eldre, Aud Kvalbein, håper prosjektet vil gjøre at flere leger velger sykehjem som arbeidssted.

– Vi trenger medarbeidere som er glade i eldre mennesker, og som har kunnskap og engasjement. Vi har 4700 beboere med cirka syv diagnoser hver. Dette er et krevende, utfordrende og interessant område, sier hun.

Målet er at studentene skal ha grunnleggende kunnskaper om legens oppgaver på sykehjem etter endt praksisperiode.

Powered by Labrador CMS