Kobler sekundærkreft til cellegift

Testikkelkreftpasienter som er behandlet med cellegift, har økt risiko for å få ny kreftsykdom senere – sammenlignet med dem som er operert.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Ifølge de norske og amerikanske artikkelforfatterne er det første gang at en så stor populasjonsstudie viser signifikant økt risiko for ny kreftsykdom (solide svulster) blant testikkelkreftpasienter som har blitt behandlet med cisplatin-basert cellegift.
Materialet i studien, som nylig er publisert i Journal of Clinicial Oncology, har sammenlignet operasjon med cellegift hos i alt 12.691 pasienter med testikkelkreft. Ingen av testikkelkreftpasientene hadde fått strålebehandling.
Kirurgi førte ikke til økt risiko for ny kreftsykdom senere, mens cellegift var forbundet med 40 prosent økt risiko. Ny kreft oppsto median 12,5 år etter cellegiftbehandlingen.
I verdenstoppen
Forekomsten av nyrekreft var over tre ganger så stor i cellegiftgruppen som i kirurgigruppen. Tilsvarende var forekomsten nær 4,5 ganger større for kreft i skjoldbruskkjertelen og nær 7,5 ganger høyere for bløtvevskreft.
Ifølge medforfatter og overlege ved OUS Radiumhospitalet, Jan Oldenburg, er Norge i verdenstoppen på forekomsten av testikkelkreft.
Han mener funnene viser at testikkelkreftpasienter bør følges opp over lang tid.
Har ikke noe alternativ
– Gir studien grunn til å legge om dagens behandling?
– Nei, foreløpig har vi ikke noe alternativ. I dag klassifiseres mange med testikkelkreft i stadium I, og mange av dem slipper cellegift. Det er ikke nødvendigvis bare cellegiftbehandling som øker risikoen for sekundærkreft. Det kan også være genetiske faktorer. Men ettersom kontrollgruppen også hadde testikkelkreft, tror vi ikke at genetiske faktorer alene forklarer den økte risikoen hos dem som får cellegift.

– I fremtiden bør vi også se på den enkeltes pasients genprofil for å kunne skreddersy behandlingen i større grad, blant annet i forhold til risikoen for å få ny kreftsykdom senere, sier Oldenburg til Dagens Medisin.
Helbredelse har sin pris
Også andreforfatter, professor emerita Sophie D. Fosså, mener det er en svært viktig studie som gir ny kunnskap.
– Denne cellegiften gis også blant annet til kvinner med eggstokkreft, og ved en del kreftformer hos barn. Vi har trodd at denne typen cellegiften ikke har hatt alvorlige bivirkninger, sier Fosså.
Hun viser til at en undergruppe pasienter med stadium I testikkelkreft og høy risiko for tilbakefall, kan få cellegift for sikkerhets skyld. – Nå må vi stille spørsmål om vi skal fortsette med dette, sier Fosså.
Hun mener vi må ta alvorlig den økte risikoen for ny kreft hos pasienter som blir helbredet. – Vi ser mer og mer at det å bli helbredet, har sin pris – og det store problemet er senvirkninger.
Referanse:
Journal of Clinical Oncology (C. Fung et al), forhåndspublisert på nett 16. september 2013
Forskning, Dagens Medisin 16/2013

Powered by Labrador CMS