Yngre leger skremmes bort fra lederjobbene

Yngre leger ønsker ikke å bli ledere. For mye fokus på økonomiske rammevilkår og lite lederutdanning har skylda, mener leder i Yngre legers forening (YLF).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Leder Johan Torgersen i Yngre legers forening.

En undersøkelse Legeforeningen har foretatt, viser at en stor andel av leger i spesialisering (LIS), kvier seg for å ta lederstillinger: Av de som svarte, oppga 55, 8 prosent at de i svært liten grad vurderer å gå inn i en lederstilling.
Tilsvarende svarte 21,3 prosent at de i liten grad ville være ledere. 686 LIS-leger over hele landet svarte på undersøkelsen.
Én ukes kurs i ledelse
Én ukes obligatorisk kurs i administrasjon og ledelse i spesialistutdanningen er den eneste obligatoriske ledelsesutdanningen under spesialiseringen i dag, ifølge leder Johan Torgersen i Yngre leders forening: - For lite fokus på ledelse i medisinutdanningen er en av årsakene til at så mange ikke er forberedt på å ta lederrollen.
- Det å være lege, er en lederrolle på mange nivåer. En faglig leder skal sette premissene for hvordan pasientbehandlingen skal være. Faget og medisinen er den viktigste premissen i sykehuset, og det burde derfor være fagfolk med god kjennskap til de faglige forholdene som leder. Skal du lede må du ha innsikt i det du faktisk leder, sier han.
Frykter økonomi-fokuset
- Blir en lege, må man være beredt til å ta ledelsen i mange situasjoner. Det å lære seg basale ferdigheter innen ledelse, er viktig for alle leger - og de vil ta med seg kunnskapen når de skal lede på et høyre nivå. Mer kurs og opplæring - og ikke minst vilje fra dagens ledere til å ansette leger som ledere, må til. Lederstillingene må handle om at man skal bidra til en bedre helsetjeneste og å ha faget i fokus - ikke bare om økonomiske rammevilkår.
- Jeg tror mange frykter økonomi- og rapportertingsfokuset, og at de derfor ikke ønsker å bli ledere, poengterer han.
Pasientbehandling i fokus
Torgersen får støtte av Overlegeforeningens leder, Jon Helle.
- Jeg tror yngre leger opplever at fokuset på økonomi er så sterkt og veldig fjernt fra hverdagen, som skal dreie seg om pasientbehandling. Dette presset har økt de siste årene. Jeg mener leger vil kunne være de beste lederne, og jeg vet at svært mange ledere trives godt.
Dagens Medisin 14/2013

Powered by Labrador CMS