Foto: Colourbox

Vil ha dataregistreringen inn i journalen

Klinikere bør få mulighet til å legge strukturerte data direkte inn i den elektroniske pasientjournalen. Deretter bør de få dataene tilbake i form av rapporter, foreslår sentrale fagfolk ved tre sykehus i Sør-Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det er i kronikken «Gi data tilbake til fagfolket!» at Wenche P. Dehli, Hallvard Nærum og Bente Saltnes Nedrebø konstaterer svakhetene ved dagens ordning.

De mener at det ikke er godt nok at rapporter fra ulike nasjonale kvalitetsregistre, som Medisinsk fødselsregister og Kreftregisteret, kommer etter flere måneder og omhandler hele sykehus og regioner.

Ett grep mot dobbeltregistrering
Dehli (øverst), Lærum (i midten) og Saltnes (nederst) viser til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, som i sine ti foreslåtte sykehusgrep har som mål å fjerne dobbeltrapportering. De synes det er bra at helse- og omsorgsministeren har klare intensjoner om å fjerne unødig rapportering, og nå gir de han drahjelp.

– Den eneste logiske løsningen på dobbeltregistrering er å få mulighet til å legge strukturerte data direkte inn i elektronisk pasientjournal (EPJ). Klinikere må deretter få dataene de har lagt inn i pasientjournalen tilbake i form av rapporter, foreslår de.

Bente Saltnes Nedrebø er gruppeleder ved IKT-avdelingen, Haukeland Universitetssykehus, Hallvard Lærum er forsker dr.med. i Stab IKT ved Oslo Universitetssykehus HF og Wenche P. Dehli er klinikksjef ved Innherred Sykehus HF.

– Flere tilleggsgevinster– Dersom vi får strukturerte data i pasientjournalen, kan vi få flere tilleggsgevinster. Bare det å presentere data til klinikerne, for eksempel om forekomst av sykehusinfeksjoner, har vist effekt på klinisk praksis. Vi kan videre utvikle avanserte funksjoner som prosesstøtte og beslutningsstøtte i EPJ, med betydelig potensial for å forbedre pasientsikkerheten ytterligere, skriver de blant annet.

De mener at målet må være at alle data som registreres, skal gi nyttig informasjon i retur. Forutsetninger for dette er at systemene kan tilpasses, at klinikere definerer innholdet, at data struktureres for gjenbruk og at strukturen er standardisert.

Fagmiljøene må involvere seg
Nedrebø, Lærum og Dehli viser til Helsedirektoratet nylig har publisert en nasjonal strategi for standardisering innen e-helse, men de mener at denne bør konkretiseres og involvere klinikerne på bred basis.

– Samtidig må de norske fagmiljøene involvere seg i standardiseringsarbeid og akseptere endringene som standardiseringen medfører. Til gjengjeld vil fagfolk få mulighet til bruke dataene de selv registrerer – og sikre god pasientbehandling på velfundert grunnlag, heter det blant annet i innlegget.

Powered by Labrador CMS