Lav treningspuls gir økt flimmerrisiko

Middelaldrende menn som i ung alder har lav puls under trening, har økt risiko for å få hjerteflimmer.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En oppfølgingsstudie med 2014 norske menn, som har blitt fulgt fra 70-tallet, viser dette. Undersøkelsen er gjort i samarbeid med forskere ved Kardiologisk avdeling ved Ullevål sykehus, Senter for klinisk hjerteforskning ved Oslo universitetssykehus og Medisinsk fakultet ved Universitet i Oslo.

- Så vidt vi kan erkjenne er dette første gang det vises i en populasjonsstudie at lav puls ved moderat belastning er assosiert med økt risiko for atrieflimmer hos friske middelaldrende menn, sier overlege ved Kardiologisk avdeling ved Ullevål og førsteforfatter Irene Grundvold.

Sykkeltest på 70-tallet
I perioden 1972 til 1975 gjennomførte den store gruppen av friske studiedeltakerne en standardisert sykkeltest med moderat belastning (100 watt). I løpet av en oppfølgingsperiode i opptil 35 år, ble forskjeller i risiko for hjerteflimmer med utgangspunkt i testresultatene fra 70-tallet analysert.

Lav puls etter seks minutter med den moderate belastningen, var en prediktor for en hendelse med atrieflimmer i oppfølgingsperioden.

Puls under 100
De 260 mennene som hadde lavere puls enn 100 under belastningen, ble ansett å ha høy fysisk form.

Denne gruppen hadde høyere risiko med en faktor på 1,6 for atrieflimmer sammenlignet med de som hadde puls over 100 under samme test. Dette etter justering for alder, systolisk blodtrykk og fysisk form.

Hypertensjon viktig
Det ble også målt blodtrykk av deltakerne på 70-tallet. Analysene viste at 860 av mennene hadde hypertensive målinger.

- 74 av disse tilhørte gruppen med lav belastningspuls, sier Grundvold.

Disse mennene hadde den høyeste risikoen for å utvikle flimmer. Den var økt med en faktor på 2,08.

Ser tendens for hvilepuls
Tidligere har det vært dokumentert i ulike norske studier at både atleter og generell befolkning med lav hvilepuls har økt flimmerrisiko.

- Vi ser samme tendens for hvilepuls i vårt materiale, men forskjellene mellom gruppene ble ikke statistisk signifikante, forklarer Grundvold.

Referanse: Low Heart Rates Predict Incident Atrial Fibrillation in Healthy Middle-Aged Men. Grundvold I, Skretteberg PT, Liestøl K, Erikssen G, Engeseth K, Gjesdal K, Kjeldsen SE, Arnesen H, Erikssen J, Bodegard J. Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, juli 2013.

Powered by Labrador CMS