Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Ap uenig i kritikken fra Helsetjenesteaksjonen

Torgeir Bruun Wyller mener Ap har ført helsevesenet inn i en markedsstyrt retning. - Det er feil, sier Tove Karoline Knutsen (Ap).

Publisert: 2013-07-17 — 12.13 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.39)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Wyller gikk hardt ut imot Arbeiderpartiet i artikkelen "Vil varsle folket om tilstanden i norske sykehus".

- Det er feil at fokuset er på penger, det har aldri vært jobbet så mye med pasientrettet aktivitet som nå. Vi har ikke ført sykehusene i en markedsstyrt retning, pengene går tilbake til sykehusene, og havner ikke i privates lommer, sier Tove Karoline Knutsen i Helse- og omsorgskomiteen.

- Ikke gjengs oppfatning
- Hvorfor opplever da så mange ansatte at fokuset nettopp er på penger? Tar de feil?

- Folks opplevelse skal man ikke kimse av. Men jeg er ikke sikker på at dette er gjengs oppfatning. Jeg har ikke inntrykk av at helsepersonell mener de har for lite penger å rutte med. Men det er klart at hvis sykehusene ikke har orden på økonomien, så klarer vi ikke å løse oppgavene, sier Knutsen.

Irrasjonelt byråkrati
Wyller mener også at byråkratiet stjeler tid fra det som skal være fokus for helsepersonellet.

- Vi skal gå hardt til verks mot irrasjonelt byråkrati. En betydelig satsing på IKT er også viktig, der er vi i god gang. Men administrativt personale er nødvendig hvis helsearbeiderne skal kunne gjøre jobben sin, sier Knutsen.

Hun tror imidlertid at Helsetjenesteaksjonen har mange grunnleggende synspunkter som er sammenfallende med Aps.

- Det er god grunn til å se på forholdet mellom såkalt innsatsstyrt og rammestyrt finansiering, som Wyller sier. Her er ingen løsninger hogd i stein, sier Knutsen.

Etterlyser handling
- Helsetjenesteaksjonen etterlyser handling fra Ap's side. Bør dere ikke gjøre noe konkret?

- Et nytt DRG-system er ikke noe vi bare kan knipse på plass, men vi har begynt å diskutere dette. Det er også ting på gang når det gjelder skjemaveldet, selv om det er en viss treghet i systemet, sier Knutsen.

Hun synes det er feil av Helsetjenesteaksjonen å gå så hardt til angrep på Ap, og la Høyre slippe unna.

- Det er et stort mysterium at Wyller ikke ser det som nå svart på hvitt trer fram av løsninger hos Høyre og FrP: en massiv privatisering og konkurranseutsetting innenfor helse, pleie og omsorg. Høyrepartiene kan sitte helt stille og humre i skjegget, sjeleglad for at aksjonen lar dem i fred, sier Knutsen.

- Massiv pengeorientering
Torgeir Bruun Wyller kommenterer at Helsetjenesteaksjonen også stiller kritiske spørsmål til Fremskrittspartiet og Høyre.

- Men den viktigste sikkerheten mot privatisering er å opprettholde kvaliteten på det offentlige helsetilbudet. Her har Ap ansvaret for en massiv pengeorientering som har rammet kvaliteten, sier Wyller.

Blander kortene
Han mener også at hun blander kortene når hun sier at helsearbeidere flest ikke klager over mangel på penger.

- Det dreier seg ikke nødvendigvis om mangel på penger, men et stadig fokus på økonomi og økonomiske incentiver, som går helt ned til de enkelte sykehussengene. Knutsen må gjerne ta seg en tur ut på grunnplanet, så vil hun se det, sier han.

Ifølge kommunikasjonsavdelingen har Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie ikke mulighet til å kommentere denne saken i dag.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!