Vil varsle folket om tilstanden i norske sykehus

Helsetjenesteaksjonen har nå sendt ut to varslerbrev. - Politikerne er ikke opptatt av å gjøre endringer, da må vi varsle folket, sier Torgeir Bruun Wyller.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

INNBLIKK: Torgeir Bruun Wyller vil at folket skal få innblikk i hva som foregår i helsevesenet.

Torgeir Bruun Wyller, talsperson for Helsetjenesteaksjonen, håper å oppnå mer oppmerksomhet rundt budskapet ved å sende ut disse varslerbrevene.

- Vi vil løfte de budskapene vi mener må fram. Politikerne sier de er opptatt av helsepolitikk, og de kaller oss inn til møter, men de er egentlig ikke interessert i å gjøre særlige endringer, sier Wyller.

Ap har ansvar
Alle er enige om at det skal eksistere et godt offentlig helsevesen, men politikerne snakker lite om hvordan de skal ta vare på dette helsevesenet, mener Wyller.

- Arbeiderpartiet har et stort ansvar. De har ført det offentlige helsevesenet inn i en markedsstyrt retning, der fokuset på penger har blitt så sterkt at det rammer pasientbehandlingen. Da er det ikke rart at private løsninger tvinger seg fram, noe av vitsen med det offentlige helsevesenet har blitt borte. Helsevesenet vil aldri kunne lønne seg, det eksisterer for syke mennesker, sier Wyller.

I villrede
Han mener det er to ting som spesielt er klanderverdig:

- Det økonomiske fokuset går ut over pasientene, og byråkratiet stjeler tid fra det som skal være fokus for helsepersonellet, sier han.

Han tror politikerne er i villrede om hva de skal gjøre med situasjonen, og derfor blir handlingslammet.

- Ap ønsker ikke å gjøre noe med situasjonen, mens Høyre-fløyen ikke vet hvordan de skal gripe det an.

Sykehus er ingen bilfabrikk
- Hva er løsningen?

- Jeg skal ikke si at dette er enkelt. Men vi må vekk fra dagens sykehusmodell, der sykehusene drives som bilfabrikker som skal lønne seg. I tillegg er vi skeptiske til DRG-modellen, og ønsker en større rammetildeling til sykehusene. Så er det mange andre detaljer vi må drøfte, og der vi på grunnplanet også må med, sier Wyller.

Les varslerbrev nummer to her

Les varslerbrev nummer én her

Powered by Labrador CMS