Publiserer omdiskutert diabetes-studie

Diabetes-studien ga ikke resultatene forskerne trodde den ville. Nå publiseres studien - 12 år etter den startet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den såkalte Look-AHEAD-studien startet  i 2001, og hadde som formål å undersøke om en intensiv diett og et vekttaps-program ville redusere antallet hjerteinfarkt, slag og andre kardiovaskulære problemer hos personer med type 2-diabetes.
Diett og informasjon
Tidlig i studien viste imidlertid dataene at programmet hadde liten effekt, og forskerne mente det ikke var noe poeng i å fortsette.
Studien inkluderte 5145 overvektige eller sykelige overvektige menn og kvinner med type 2-diabetes,  som ble randomisert i to grupper:

  • En gruppe fulgte en diett på 1200 til 1800 kalorier om dagen og trening i 175 minutter per uke.
  • Den andre gruppen fikk generell informasjon om diabetes.

Som forskerne uttaler at de forventet, hadde diett-gruppen et vekttap på over 8 prosent ganske raskt, men de la gradvis på seg igjen.
Fikk ikke bedre hjertehelse
Men det ekstra vekttapet førte ikke til bedre hjertehelse. 11 år etter at studien startet, var forekomsten av hjerteinfarkt, slag og brystsmerter lik for begge gruppene.
 – Resultatet er negativt, konstaterte Look-AHEAD-forsker og sjef på diabetes-senteret ved Harvard-universitetet, Dr.David Nathan, til New York Times i oktober i fjor.
Publiseres
Nå publiseres hovedfunnene i studien i New England Journal of Medicine, og forskerne diskuterer ulike årsaker til at effekten uteble.
En av teoriene er at vektreduksjonen på i gjennomsnitt fire prosent sammenlignet med kontrollgruppen muligens ikke var nok til å påvirke hjertehelsen. To andre årsaker kan være er at informasjonen som ble gitt til kontrollgruppen samt mer bruk av statiner i samme gruppe, kan ha minsket forskjellene i resultater, ifølge forskerne.
Begrensninger
Forskerne sier også at studien hadde begrensninger, og viser blant annet til  at studien inkluderte pasienter som var motivert for å gå ned i vekt.
Samtidig konkluderer de med at hovedresultatet i studien må ses i lys av at studien hadde andre positive effekter, som bedre livskvalitet og mindre depresjon.
Studien er i hovedsak finansiert av amerikanske helsemyndigheter.
Kilder:

Powered by Labrador CMS