Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Godkjenner ADHD-medisin for voksne

Sverige har godkjent legemiddelet Strattera for voksne med ADHD, og i sommer blir ny indikasjon trolig godkjent i Norge.

Publisert: 2013-06-27 — 12.11 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.48)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Nylig godkjente det svenske Läkemedelsverket utvidet indikasjon for ADHD-medisinen Strattera (atomoksetin) til også å gjelde forskrivning til voksne.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk forteller at dette er en indikasjonsutvidelse som gjennomføres i flere europeiske land og at Norge har deltatt i beslutningsprosessen.

– Vi regner med at den formelle godkjenningen blir klar i Norge i midten av juli. Godkjenningen innebærer en utvidelse av indikasjonen til også å omfatte oppstart hos voksne hvor det kan bekreftes at personen har hatt ADHD som barn, sier Madsen til Dagens Medisin.

Over 12.000 får
I dag er det ingen sentralstimulerende legemidler for ADHD som har indikasjon for voksne. Men det er mulig å søke om individuell refusjon, og i fjor fikk nær 12.500 personer over 18 år godkjent søknad om individuell refusjon for ADHD-medisin.

Tall Dagens Medisin har fått fra Helfo viser at i 2012 fikk 10.491 voksne (over 18 år) innvilget søknad om refusjon for Ritalin (metylfenidat) eller depottabletten Concerta (metylfenidat), mens 805 fikk Strattera (atomoksetin). 1166 personer fikk refusjon for andre ADHD-medisiner.

Fra 2011 til 2012 var det størst prosentvis økning av refusjon for metylfenidat, hvor antallet personer som fikk godkjent søknad økte med cirka 1000.

Helfo opplyser at de fleste som søkte om refusjon, fikk innvilget søknaden sin.

Betingelser
Mens legemiddelet Concerta (metylfenidat) er godkjent til fortsatt forskrivning etter 18 år hos pasienter som fremdeles har symptomer på ADHD, kan Strattera (atomoksetin) forskrives til voksne som ikke tidligere har fått ADHD-medisiner.

Men det stilles visse betingelser.

– Det må sannsynliggjøres at pasienten har hatt ADHD også som barn, selv om det ikke er noe krav om at vedkommende har fått en formell ADHD-diagnose som barn. I tillegg må pasienten også ha klare tegn på ADHD som voksen, sier Steinar Madsen.

I Sverige stilles også krav til dokumentasjon på ADHD-symptomer som barn, og det svenske Läkemedelsverket sier at legemiddelet ikke skal gis ved tvil om dette. I tillegg bør medisinen bare gis til voksne som ut fra klinisk bedømming har moderat eller alvorlig grad av ADHD som gir funksjonsnedsettelse på to eller flere livsområder, som for eksempel jobb, utdanning eller sosiale relasjoner.

Refusjon i Sverige
Ifølge Eli Lilly Sverige er Strattera på blå resept i Sverige. På spørsmålet om Eli Lilly Norge vil søke om refusjon for voksne, svarer Corporate Affairs Manager Barbara Suter at de i øyeblikket arbeider med hvordan de vil gå frem med tanke på søknad om refusjon.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!