Disse skal prioritere for Helse-Norge

NYTT UTVALG: Fastleger, etikkprofessorer og representanter for pasientforeninger skal sørge for gode helse-prioriteringer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Regjeringen nedsetter fredag et nytt Prioriteringsutvalg som skal vurdere hvordan en best skal prioritere i helsesektoren. 
Lanserte utvalg etter debatt om dyr medisin
Det var under den såkalte ipilimumab-debatten tidligere i år at helseministeren kunngjorde at han ville sette ned et prioriteringsutvalg
Etter at ulike instanser hadde sagt både ja og nei til å gi norske pasienter kreftmedisinen ipilimumab, besluttet Støre å sette i gang en studie som sikrer pasienter medisinen.

Kostnaden for leveår
Helseminister Jonas Gahr Støre avviser at utvalget er en enkel måte å løse den kompliserte problemstillingen med dyre medisiner på, og sier dette ikke er et svar på kritikken tidligere i år.
Han sier utvalget vil  komme inn på diskusjonen om terskelverdi på kvalitetsjusterte leveår (QALY)
-  Mandatet er bredt formulert. Jeg tar for gitt at utvalget kommer inn på spørsmålet om QALY. Det er et viktig kriterium som må inn i en helhet, og kan ikke stå alene, sier han til Dagens Medisin.
-  Vi løste saken med ipilimumab, men ble da klar over at vi trenger å ta opp samfunnsdebatten om prioritering med jevne mellomrom. Nå får vi et utvalg som kombinerer erfaring med innsikt, en ny generasjon. Debatten rundt livsforlengende medisin har illustrert at vi har behov for et slikt utvalg. Jeg ser ikke for meg at utvalget får seg forelagt problemstillinger rundt enkeltmedisiner. Det vil også komme eksempler der det er riktig å si nei, og et slikt utvalg vil gi trygghet i vanskelige beslutninger. Det gir også legitimitet for bruk av ressurser, sier Støre.
- Fornuftig mandat
Professor i medisinsk etikk, Ole Frithjof Norheim, skal lede utvalget. Han karakteriserer mandatet fra regjeringen som fornuftig:
-  Etter min mening er det et fornuftig mandat som tar for seg utfordringer som tidligere retningslinjer kanskje ikke har svart tydelig nok på. Det er et behov for å gjennomføre prioriteringstankegang på alle nivåer i helsetjenesten, sier han til Dagens Medisin.
- Vi har hatt et velfungerende nasjonalt råd, men vi har ikke vært flinke nok til å implementere prioriteringstanken på alle nivåer, som for eksempel i sykehus.
- Vil utvalget ta stilling til en terskelverdi på kvalitetsjusterte leveår (QALY)?

- Vi kommer til å diskutere generelle prinsipper, og ikke gå inn i enkeltsaker. Vi vil diskutere bredt bruken av kostbare medisiner. Og QALY er en type kost/nytte-analyse vi kommer til å diskutere, sier Norheim.
Spørsmål knyttet til prioritering i helsetjenesten har blitt drøftet i to offentlige utvalg, de såkalte Lønningutvalgene i henholdsvis på 1980- og 1990-tallet.

HOD opplyste torsdag at det er tolv personer i utvalget, men melder at de glemte å informere om at det er en person nummer 13 i utvalget. Dette er samtlige medlemmer i utvalget:
Disse sitter i Prioriteringsutvalget:

  • professor Ole Frithjof Norheim (leder), Bergen
  • stortingsrepresentant Sonja Irene Sjøli, Eidsvoll
  • generalsekretær Bjørnar Allgot, Diabetesforbundet, Oslo
  • fastlege Bente Aschim, Oslo
  • administrerende direktør Stener Kvinnsland, Bergen 
  • stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul, Ørland
  • førsteamanuensis Hans Olav Melberg, Oslo
  • professor Reidun Førde, Oslo
  • professor Jan Abel Olsen, Tromsø
  • generalsekretær Tove Gundersen, Rådet for psykisk helse, Oslo
  • spesialrådgiver Øystein Mæland, Oslo
  • førsteamanuensis Alice Kjellevold, Stavanger
  • avdelingsoverlege Atle Moen, Drammen sykehus.
Powered by Labrador CMS