Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

- Mye å lære av utviklingslandene

- Det foregår mye innovasjon i utviklingsland, og det er mye å lære av dem, uttalte generaldirektør i Verdens helseorganisasjon, dr. Margaret Chan, som trakk frem kataraktoperasjoner til en sjettedel av kostnaden.

Annons:

WORLD HOSPITAL CONGRESS, OSLO: Generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon (WHO) var trekkplaster nummer to under den 38. verdenskongressen for sykehus, som startet i Oslo 18. juni, og som varer til den 20. Temaet er fremtidens helsevesen og hvilke muligheter ny teknologi kan gi.

Les også: Støre lanserte fem prinsipper for sykehusdrift

Snudde opp ned på forestillingene
I sitt foredrag om hvordan man kan oppnå bedre global helse i det 21. århundre snudde Margaret Chan opp ned på vår forestillingsverden om innovasjon på denne måten:

- Det foregår mye innovasjon i utviklingsland, og vi har mye å lære fra dem.

Generaldirektøren tok et globalt perspektiv og snakket om teknologi-overføring fra sør til nord, og det var i den anledning hun trakk frem kataraktoperasjonene.

Opptatt også av enkle løsninger
Margaret Chan minnet om de mange helseutfordringene på verdensbasis og var blant annet opptatt av forebygging og de lokale og enkle løsningene. Som for eksempel solenergiutstyr i koffert, som gir lys og strøm til utstyr og kjøleskap - for blant annet å kunne lagre vaksiner.

- Dere skjønner hvordan det er å håndtere en fødsel med bare stearinlys, spurte hun retorisk for å understreke sitt poeng.

Hun fortalte også en suksesshistorie om et sykehus i Rwanda, der lokalbefolkningen bygget et sykehus fra grunnen av.

Foreslo sykehus-partnership
Margaret Chan var også opptatt av sykehus-partnership, slik at sykehus kan lære av hverandre og dermed bedre sine systemer og fremme pasientsikkerheten.

- Innovasjon må bidra til å øke effektiviteten uten at det reduserer kvaliteten, understreket hun.

Chan var også opptatt av at innovasjon må gjelde alle, ikke bare de rike.

- Hold dere til Hippokrates!
Etter en spørsmålsrunde med flere friske svar fra henne side, avsluttet hun med denne oppfordringen om det krysspresset helsepersonell kan bli utsatt for:

- Dere har dedikert livet til å arbeide i Hippokrates´ ånd. Hold dere til den og ikke til «the money making machine».

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!