Vil likestille lege- og psykologhenvisning

Regjeringen foreslår at psykologer kan henvise til psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling, på lik linje med leger. Psykologforeningen frykter et A- og B-lag blant psykologer, fordi ikke alle får mulighet til å henvise.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Regjeringen har sendt på høring et lovforslag om å gi psykologer henvisningsrett til denne delen av spesialisthelsetjenesten.

Forslaget innebærer at psykolog i klinisk virksomhet som er offentlig ansatt i, eller utøver sin virksomhet etter avtale med kommune eller regionale helseforetak, kan henvise til psykologhjelp på linje med lege og barnevernsadministrasjonens leder.

– Dette kan skape et A- og B-lag blant psykologene, hevder Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard overfor Dagens Medisin.

Vil ha henvisningsrett for alle
Psykologforeningen mener at alle psykologer må omfattes av endringen i folketrygdloven.

– For oss er det vanskelig å se at en psykolog som jobber for eksempel i NAV, i PPT, barnevernet, i en bedriftshelsetjeneste eller på Volvat ikke skal kunne henvise til spesialisthelsetjenesten, sier presidenten.

Han legger vekt på at alle psykologer er underlagt lov om helsepersonell i alle roller de har.

– Vi har spesifikk kompetanse innen psykisk helse og et lovfestet helhetlig selvstendig behandlingsansvar, understreker han.

Hofgaard mener Gahr Støre må gi henvisningsrett til alle psykologer hvis han mener alvor med å gjøre tjenester smidigere for pasientene.

– Henvisningsretten skal sikre bedre samhandling. Nå risikerer vi at ordningen gjør samhandlingen mer kompleks enn nødvendig, sier presidenten.

Underlagt samme lovverk
Hofgaard presiserer imidlertid at henvisningsrett for psykologer er en stor fordel for pasientene fordi det innebærer en forenkling og avbyråkratisering av deler av helsetjenestene.

– Dette er til pasientens beste, og vi setter pris på at regjeringen nå ønsker å innføre et prinsipp som vi har kjempet for i ti år. Vi er likevel forundret over at forslaget ikke omfatter enda flere tjenesteområder, sier han.

Powered by Labrador CMS