Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Mangler statistikk om mødredødsfall

Norge mangler god statistikk om mødredødsfall og mors røykevaner, høyde og vekt.

Publisert: 2013-05-31 — 09.24 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.49)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Overlege Kari Klungsøyr ved Medisinsk fødselsregister på Folkehelseinstituttet og professor ved Universitetet i Bergen påpeker dette i anledning offentliggjøringen av en ny rapport fra Euro-peristat.

– Utfordringen i Norge er at vi mangler offisiell, god og kvalitetssikret statistikk på mødredødsfall. Manglende informasjon om mors røykevaner, høyde og vekt er også problematisk, sier Klungsøyr til Folkehelseinstituttets nettside.

Euro-peristat samler inn standardisert informasjon om helsen til gravide, fødende og deres nyfødte barn fra 26 EU-land samt Island, Norge og Sveits. I Norge er datagrunnlaget hentet fra Medisinsk fødselsregister.

Eldre mødre i Norge
Ikke overraskende kommer Norge godt ut i den europeiske statistikken, som viser at helsen til gravide, fødende og nyfødte fortsatt er en utfordring i Europa. Sykdom og dødelighet hos gravide, fødende og nyfødte er et alvorlig problem for enkelte europeiske land, og risikofaktorer på disse områdene varierer fra land til land i Europa.

Helsetilstanden i Norden er imidlertid god, ifølge Folkehelseinstituttet. Utfordringene her i landet er høy alder hos mor, mors overvekt og røyking i svangerskapet. Sammenlignet med andre land i Europa har Norden svært lave tall på mødre- og spedbarnsdødelighet, og et relativt lavt antall barn med lav fødselsvekt og for tidlig fødsel.

Færre tidligfødte her
I europeisk sammenheng hadde Norge størst nedgang i andel for tidlig fødte barn fra 2004 til 2010. Derimot hadde 14 land en økning i andel for tidlig fødte barn i denne perioden.

Få barn blir forløst med keisersnitt i Norden sammenlignet med andre land i Europa. Blant land med høy andel av forløsning med keisersnitt, hadde Portugal, Romania og Italia alle mer enn 35 prosent, heter det på nettsiden.

Les mer hos Folkehelseinstituttet

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!